ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 69 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Απλός κι έυκολος Cafe Tinto από την Κολομβία

05/11/2021
από coffees.gr

Ένα πραγματικά νόστιμο... μελάνι από την Νότια Αμερική.

Η καλλιέργεια του καφέ στην Κολομβία ξεκίνησε στα τέλη του 18ου αιώνα, και στα χρόνια που ακολούθησαν η Κολομβία είναι η τρίτη μεγαλύτερη καφεοπαραγωγός χώρα του κόσμου, και ταυτόχρονα ο μεγαλύτερος παραγωγός Arabica σε όλο τον πλανήτη. Για πολλά ωστόσο χρόνια, η καλλιέργεια του καφέ ήταν προσανατολισμένη σχεδόν αποκλειστικά στις εξαγωγές, με αποτέλεσμα η Κολομβία να μην αναπτύξει ιδιαίτερη κουλτούρα καφέ. Αν και σήμερα,  ο καφές και ιδιαίτερα ο espresso είναι ιδιαίτερα δημοφιλής ανάμεσα στους Κολομβιανούς, ο παραδοσιακός Κολομβιανός καφές θυμίζει ακόμα τις παλαιότερες εποχές – ο λόγος φυσικά, για τον Tinto!

 

Τι είναι ο Κολομβιανός Tinto;

Tinto στην Κολομβιανή αργκό σημαίνει «μελάνι», κάτι που είναι ενδεικτικό για την φύση και τον χαρακτήρα αυτού του καφέ. Ουσιαστικά, ο Tinto είναι ένας σκέτος, δυνατός καφές φίλτρου, που εκχυλίζεται με σιρόπι ακατέργαστης ζάχαρης από ζαχαροκάλαμο, το οποίο ονομάζεται Aguapanela. Αρχικά, ο Tinto φτιαχνόταν με κόκκους καφέ κατώτερης ποιότητας, καθώς οι ποιοτικοί κόκκοι διοχετεύονταν απευθείας στις αγορές του εξωτερικού, όμως σήμερα είναι δυνατόν να απολαύσει κανείς Tinto παρασκευασμένο από εξαιρετικής ποιότητας και αρώματος κολομβιανούς κόκκους Arabica.

Για αρκετά χρόνια, πλανόδιοι πωλητές στην Κολομβια πουλούσαν Tinto σε μικρά χάρτινα ποτηράκια, φτιαγμένο από κακής ποιότητας στιγμιαίο καφέ, κάτι που έδωσε στο ρόφημα ακόμα πιο άσχημο όνομα. Ωστόσο, αυτά ανήκουν για τα καλά στο παρελθόν, και σήμερα ο Tinto δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από έναν γευστικό espresso, αρκεί να παρασκευαστεί με αυθεντικό Κολομβιανό καφέ και από έμπειρα χέρια.

 

Πως ετοιμάζουμε αυθεντικό Κολομβιανό Tinto;

Για να ετοιμάσουμε τον Tinto, θα χρειαστούμε πρώτα τo Aguapanela, το σιρόπι δηλαδή με το οποίο θα εκχυλίσουμε τους Κολομβιανούς κόκκους καφέ. Στην Κολομβία, παραδοσιακά χρησιμοποείται Panela, μια ακατέργαστη ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο, η οποία βρίσκεται δύσκολα στην Ελλάδα. Αν δεν καταφέρουμε να την βρούμε, σε κάποιο μαγαζί με ethnic προϊόντα, μπορούμε να την αντικαταστήσουμε με καστανή ζάχαρη ή ζάχαρη καρύδας.

Ετοιμάζουμε το Aguapanela, βράζοντας σε χαμηλή φωτιά με τη ζάχαρη μέχρι να διαλυθεί εντελώς, υπολογίζοντας 300 γραμμάρια ζάχαρης για κάθε λίτρο νερού. Κατόπιν, αλέθουμε τους κόκκους μας σε μέτριο άλεσμα, κατάλληλο για γαλλική πρέσσα χειρός. Εκχυλίζουμε τον καφέ μας στο French Press, χρησιμοποιώντας Aguapanela αντί για νερό και αφήνοντας τον να εκχυλιστεί για τουλάχιστον τέσσερα λεπτά, πριν φιλτράρουμε.

Σερβίρουμε σε μικρά ποτηράκια, ζεστό και σκέτο! Οι Κολομβιανοί δε συνηθίζουν να προσθέτουν γάλα στον καφέ τους, όμως αρκετοί μπορεί να βρούν την προσθήκη απολαυστική.

 

Προτάσεις για γευστικό Κολομβιανό καφέ που θα απογειώσουν τον Tinto!

Rhodigium Colombia Supremo: Μονοποικιλιακός, 100% Arabica καφές από την Κολομβία, από φυτείες υψηλού υψομέτρου (1700 μέτρα). Ένας ντελικάτος καφές, με υπέροχο άρωμα, ισορροπημένη οξύτητα και πλούσια γεύση με σοκολατένιο χαρακτήρα και νότες μπαχαρικών, όπως το μοσχοκάρυδο.

Mokasol Monorigini Colombia Supremo: Mονοποικιλιακός, 100% Arabica καφές υγρής επεξεργασίας από τo Medelin της Κολομβίας. Φρουτώδης και ισορροπημένος, με ικανοποιητική οξύτητα και νότες καραμέλας και σοκολάτας, είναι ένας πραγματικά "supremo" καφές που θα ενθουσιάσει τους λάτρεις του νοτιοαμερικάνικου Arabica.

 

 

Ο κόσμος του καφέ δεν έχει σύνορα – κι έτσι, η Κολομβία είναι μόνο μερικές γουλιές Tinto μακριά!