ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 69 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Cafe Helado, ο δροσιστικός καφές με παγωτό από την Χιλή!

21/06/2019
από coffees.gr

Η ποικιλία στους παγωμένους, δροσιστικούς καφέδες είναι τόσο μεγάλη, που αυτό το καλοκαίρι δε θα ξέρουμε τι να πρωτοδιαλέξουμε!

Στο μυαλό των περισσότερων από μας, η Λατινική Αμερική είναι συνυφασμένη με τον καφέ, αφού το σημαντικότερο κομμάτι της παγκόσμιας παραγωγής καφέ μας έρχεται από την  Νότια και την Κεντρική Αμερική. Ωστόσο, υπάρχουν και χώρες της Νότιας Αμερικής οι οποίες δεν παράγουν καφέ – μία από αυτές είναι και η Χιλή.

Τα εδάφη της Χιλής εκτείνονται νοτιότερα των ορίων της περιβόητης «ζώνης του καφέ», έτσι το κλίμα της δεν ενδείκνυται για την καλλιέργεια καφεόδεντρων. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Χιλή είναι η μοναδική χώρα της Λατινικής Αμερικής στην οποία το τσάι αποδεικνύεται δημοφιλέστερο του καφέ! Παρόλα αυτά, οι Χιλιανοί έχουν αναπτύξει τη δική τους κουλτούρα του καφέ, ενώ στη χώρα δραστηριοποιούνται και πολλές εταιρείες επεξεργασίας και τυποποίησης καφέ, οι οποίες χρησιμοποιούν εισαγόμενους από γειτονικές χώρες κόκκους.

Ένας από τους χαρακτηριστικότερους καφέδες της Χιλιανής κουλτούρας του καφέ είναι και ο Café Helado. Στα ισπανικά, Café Helado σημαίνει απλά «παγωμένος καφές» και η ιδιαιτερότητα του έγκειται στην χρήση του παγωτού. Ο Café Helado μπορεί να ετοιμαστεί είτε με στιγμιαίο καφέ είτε με espresso, καθώς μέχρι πρόσφατα ο στιγμιαίος καφές ήταν αρκετά δημοφιλής στις νοτιοαμερικάνικες χώρες και o espresso άρχισε να κερδίζει έδαφος μόλις πρόσφατα. Σε έναν πετυχημένο Café Helado, ιδίατερη σημασία παίζει η υφή: αντίθετα με άλλους καφέδες που χρησιμοποιούν παγωτό, δε χρησιμοποιείται blender, οπότε το ρόφημα δεν έχει την υφή milkshake, ενώ αντίθετα από τον affogato, τον Ιταλικό espresso με παγωτό που είναι ιδιαίτερα απλός και λιτός, ο Café Helado είναι ιδιαίτερα πληθωρικός, αφού έχει γάλα, ζάχαρη και σαντιγί.

Η εκδοχή που χρησιμοποιεί στιγμιαίο καφέ ίσως θυμίσει σε μερικούς παλαιότερους τον «φραπέ με παγωτό», μια σπεσιαλιτέ που συνηθίζονταν στις ελληνικές καφετέριες τις δεκαετίες του ’80 και του ’90. Ωστόσο, ετοιμάζοντας τη συνταγή με έναν καλό, δυνατό espresso, έχουμε έναν πολύ νόστιμο καφέ, που εμπλουτίζεται γευστικά και μένει δροσερός από το παγωτό που λιώνει.

 

 

Τι χρειαζόμαστε για τον Café Helado;

  • 1 espresso ή εναλλακτικά, ½ κουταλιά της σούπας στιγμιαίο καφέ
  • Κρύο γάλα
  • 1 μπάλα παγωτό βανίλια
  • Ζάχαρη κατά βούληση
  • Σαντιγί
  • Τριμμένο κακάο, για το σερβίρισμα
  • Πάγο

 

Πώς ετοιμάζουμε τον Café Helado;

  • Ετοιμάζουμε τον espresso ή διαλύουμε τον στιγμιαίο καφέ σε λίγο ζεστό νερό
  • Σε ψηλό ποτήρι, ρίχνουμε τον καφέ, το γάλα, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε
  • Προσθέτουμε το παγωτό κι ανακατεύουμε.
  • Σερβίρουμε με σαντιγί, κακάο και χοντρό καλαμάκι (τύπου milkshake) και αν χρειάζεται, συμπληρώνουμε με πάγο

Συμβουλές για έναν νόστιμο Café Helado

  • Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ό,τι παγωτό θέλουμε, όπως σοκολάτα ή και παγωτό καφέ, αν και παραδοσιακά ετοιμάζεται με παγωτό κρέμα
  • Αν και οι χιλιανοί συνήθως προσθέτουν γενναίες ποσότητες ζάχαρης, είναι συνετό να αποφύγουμε τις υπερβολές, καθώς το παγωτό, αλλά και το γάλα, ελαφρύνουν τι γεύση του καφέ. Περισσότερη ζάχαρη σημαίνει λιγότερο έντονη γεύση καφέ αλλά και περισσότερες θερμίδες
  • Αν επιλέξουμε να ετοιμάσουμε την συνταγή με espresso, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσουμε ένα χαρμάνι πλούσιο σε Robusta ώστε να έχουμε δυνατή γεύση καφέ στο ποτήρι μας. Ένα χαρμάνι καφέ κατάλληλο για freddo espresso είναι μια καλή κι ασφαλής επιλογή.
  • Ωστόσο, οι λάτρεις του Arabica μπορούν αν χρησιμοποιήσουν οποιοδήποτε χαρμάνι αγαπούν, ιδιαίτερα ένα αρωματικό λατινοαμερικάνικο blend.
  • Αν από την άλλη πλευρά επιλέξουμε στιγμιαίο καφέ, η γεύση του Nescafe είναι εγγύηση ποιότητας.
  • Το μυστικό είναι στην υφή: ο καφές δεν πρέπει να θυμίζει milkshake, αφού δεν χτυπιέται σε blender. Πρέπει το παγωτό να λιώνει αργά μέσα στον καφέ, εμπλουτίζοντας τη γεύση του.

 

Αν φέτος το καλοκαίρι μας έρθει η όρεξη για καφέ αλλά και για παγωτό την ίδια στιγμή, ξέρουμε τι μπορούμε να κάνουμε: σε λίγα λεπτά μπορούμε να ετοιμάσουμε έναν παγωμένο και απολαυστικό Café Helado και να μεταφερθούμε αμέσως στη Χιλή! Salud!

Κατεβάστε την συνταγή σε πρακτικό αρχείο pdf ή τυπώστε τη, πατώντας εδώ