Η ποικιλία στους παγωμένους, δροσιστικούς καφέδες είναι τόσο μεγάλη, που αυτό το καλοκαίρι δε θα ξέρουμε τι να πρωτοδιαλέξουμε!
Στο μυαλό των περισσότερων από μας, η Λατινική Αμερική είναι συνυφασμένη με τον καφέ, αφού το σημαντικότερο κομμάτι της παγκόσμιας παραγωγής καφέ μας έρχεται από την Νότια και την Κεντρική Αμερική. Ωστόσο, υπάρχουν και χώρες της Νότιας Αμερικής οι οποίες δεν παράγουν καφέ – μία από αυτές είναι και η Χιλή.
Τα εδάφη της Χιλής εκτείνονται νοτιότερα των ορίων της περιβόητης «ζώνης του καφέ», έτσι το κλίμα της δεν ενδείκνυται για την καλλιέργεια καφεόδεντρων. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Χιλή είναι η μοναδική χώρα της Λατινικής Αμερικής στην οποία το τσάι αποδεικνύεται δημοφιλέστερο του καφέ! Παρόλα αυτά, οι Χιλιανοί έχουν αναπτύξει τη δική τους κουλτούρα του καφέ, ενώ στη χώρα δραστηριοποιούνται και πολλές εταιρείες επεξεργασίας και τυποποίησης καφέ, οι οποίες χρησιμοποιούν εισαγόμενους από γειτονικές χώρες κόκκους.
Ένας από τους χαρακτηριστικότερους καφέδες της Χιλιανής κουλτούρας του καφέ είναι και ο Café Helado. Στα ισπανικά, Café Helado σημαίνει απλά «παγωμένος καφές» και η ιδιαιτερότητα του έγκειται στην χρήση του παγωτού. Ο Café Helado μπορεί να ετοιμαστεί είτε με στιγμιαίο καφέ είτε με espresso, καθώς μέχρι πρόσφατα ο στιγμιαίος καφές ήταν αρκετά δημοφιλής στις νοτιοαμερικάνικες χώρες και o espresso άρχισε να κερδίζει έδαφος μόλις πρόσφατα. Σε έναν πετυχημένο Café Helado, ιδίατερη σημασία παίζει η υφή: αντίθετα με άλλους καφέδες που χρησιμοποιούν παγωτό, δε χρησιμοποιείται blender, οπότε το ρόφημα δεν έχει την υφή milkshake, ενώ αντίθετα από τον affogato, τον Ιταλικό espresso με παγωτό που είναι ιδιαίτερα απλός και λιτός, ο Café Helado είναι ιδιαίτερα πληθωρικός, αφού έχει γάλα, ζάχαρη και σαντιγί.
Η εκδοχή που χρησιμοποιεί στιγμιαίο καφέ ίσως θυμίσει σε μερικούς παλαιότερους τον «φραπέ με παγωτό», μια σπεσιαλιτέ που συνηθίζονταν στις ελληνικές καφετέριες τις δεκαετίες του ’80 και του ’90. Ωστόσο, ετοιμάζοντας τη συνταγή με έναν καλό, δυνατό espresso, έχουμε έναν πολύ νόστιμο καφέ, που εμπλουτίζεται γευστικά και μένει δροσερός από το παγωτό που λιώνει.
Τι χρειαζόμαστε για τον Café Helado;
Πώς ετοιμάζουμε τον Café Helado;
Συμβουλές για έναν νόστιμο Café Helado
Αν φέτος το καλοκαίρι μας έρθει η όρεξη για καφέ αλλά και για παγωτό την ίδια στιγμή, ξέρουμε τι μπορούμε να κάνουμε: σε λίγα λεπτά μπορούμε να ετοιμάσουμε έναν παγωμένο και απολαυστικό Café Helado και να μεταφερθούμε αμέσως στη Χιλή! Salud!
Κατεβάστε την συνταγή σε πρακτικό αρχείο pdf ή τυπώστε τη, πατώντας εδώ