Φρουτώδης και με ζωηρή οξύτητα, ο καφές του Μπουρούντι αξίζει μια δεύτερη ματιά.
To Μπουρούντι είναι μια περίκλειστη χώρα στην Ανατολική Αφρική, στην περιοχή των «Μεγάλων Λιμνών». Συνορεύει με τη Ρουάντα, την Τανζανία και το Κονγκό, ενώ η Λίμνη Τανγκανίκα βρίσκεται στα νοτιοδυτικά της χώρας. Η χώρα έγινε γερμανική αποικία στις αρχές του 20ου αιώνα, ανακτώντας την ανεξαρτησία της το 1962. Η πολιτική αστάθεια (πραξικοπήματα, δολοφονίες μελών της βασιλικής οικογένειας, εξεγέρσεις και εμφύλιες συγκρούσεις) κράτησαν ως το τέλος του 20ου αιώνα, κρατώντας την χώρα πίσω σε όλους τους τομείς και καταδικάζοντας την στη φτώχεια, όμως τα τελευταία χρόνια η κατάσταση μοιάζει να έχει σταθεροποιηθεί και το Μπουρούντι μπορεί να αρχίσει να ονειρεύεται το μέλλον του.
Kλειδί σε αυτό ακριβώς το μέλλον είναι ένα από τα κύρια εξαγώγιμα προϊόντα της χώρας, ο καφές. Εξαιρετικής ποιότητας, φρουτώδης και εκλεκτός, ο Arabica του Μπορούντι αξίζει μια γνωριμία!
Σύντομη Ιστορία του Καφέ στο Μπουρούντι
Ο καφές εισήχθη στην μικρή αφρικανική χώρα από τους Βέλγους Αποικιοκράτες τη δεκαετία του 1930, που διαδέχθηκαν τους ηττημένους στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο Γερμανούς στη διοίκηση της αποικίας. Ο ιδιωτικός τομέας ανέλαβε την καλλιέργεια και την επεξεργασία του καφέ μετά την ανεξαρτησία της χώρας, ενώ από τη δεκαετία του ’70 η καλλιέργεια του καφέ σε μεγάλο βαθμό βρίσκεται υπό τον έλεγχο, λιγότερο ή περισσότερο, του κράτους.
To Μπουρούντι βρίσκεται στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών, συνορεύοντας με χώρες που έχουν παράδοση στον ποιοτικό καφέ, όπως η Ρουάντα και η Τανζανία. Το 50% της οικονομίας της χώρας είναι αγροτική, με το 90% του συναλλάγματος που εισέρχεται στη χώρα να φτάνει εκεί χάρη στον καφέ και το τσάι. H παραγωγή καφέ δεν είναι μεγάλη, καθώς υπολογίζεται περίπου στα 200.000 σακιά των 60 κιλών και επηρεάζεται εύκολα από τις καιρικές συνθήκες και τις διεθνείς τάσεις των τιμών, αφού η χώρα στερείται υποδομών και τεχνογνωσίας.
Σήμερα, απασχολούνται στον κλάδο του καφέ περίπου 1.000.000 άνθρωποι, αριθμός ιδιαίτερα εντυπωσιακός για μία χώρα των 11.000.000! Η παραγωγή έχει βελτιωθεί σημαντικά και οι περισσότερες φυτείες είναι οικογενειακές επιχειρήσεις, νέοι σταθμοί επεξεργασίας ανοίγουν συνεχώς και το μέλλον για τον καφέ στο Μπουρούντι προμηνύεται ιδιαίτερα ευοίωνο.
Τι γεύση έχει ο καφές από το Μπουρούντι;
To μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής καφέ στο Μπουρούντι είναι Arabica, με την καλλιέργεια Robusta αλλά και Liberica να καταλαμβάνει μικρό ποσοστό. Ο καφές είναι συνήθως υψηλής ποιότητας, με γευστικό προφίλ παρόμοιο τόσο με των γειτονικών αφρικανικών χωρών όσο και με της Κένυας. Στις φυτείες επιβιώνουν καφεόδεντρα Bourbon που φυτεύτηκαν από τους Βέλγους αποικιοκράτες, ενώ στη χώρα έχουν εισηχθεί και ποικιλίες από την υπόλοιπη Αφρική.
Ο φρουτώδης χαρακτήρας και η ζωηρή οξύτητα είναι ανάμεσα στα γνωρίσματα που χαρακτηρίζουν τον καφέ από το Μπουρούντι. Tα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά τονίζονται όχι μόνο από του υψηλό υψόμετρο που έχουν οι περισσότερες φυτείες, αλλά και από τη μέθοδο της υγρής επεξεργασίας που ακολουθείται τις περισσότερες φορές. Δεν είναι λίγες οι φορές που η επίγευση μπορεί να θυμίσει σε έναν έμπειρο ουρανίσκο μέλι, ανανά, εσπεριδοειδή ή κόκκινα μούρα, κάτι συνηθισμένο άλλωστε στους καφέδες της Αφρικής.
Οι καφέδες από το Μπουρούντι, λόγω του ιδιαίτερου χαρακτήρας τους, πολλές φορές διοχετεύονται στην αγορά σαν μονοποικιλιακές επιλογές. O μπουρουντιανός καφές δίνει εξαιρετικούς espresso και αποδίδει πολύ καλά σε εκχυλίσεις φίλτρου, όμως λόγω του χαρακτήρα του δεν συνδιάζεται ιδιαίτερα αρμονικά με το γάλα, ενώ η οξύτητα του μπορεί να φανεί ενοχλητική και πολύ έντονη αν ετοιμαστεί σε Cold Brew.
Μια πρόταση για αυθεντικό καφέ από το Μπορούντι από τη συλλογή του Coffees.gr!
Paradiso Burundi Kibira 250g σε κόκκους: Μονοποικιλιακός, 100% Arabica καφές υγρής επεξεργασίας από το Μπουρούντι, από φυτεία που βρίσκεται δίπλα στο Εθνικό Πάρκο Kibira, σε υψηλό υψόμετρο. Τα καφεόδεντρα της ποικιλίας Bourbon μεγαλώνουν δίπλα σε τροπικό δάσος, σε ιδανικό μικροκλίμα, με αποτέλεσμα έναν απολαυστικό και πολύπλοκο καφέ με γλυκιές νότες βανίλιας και καραμέλας, αλλά και φρουτώδη χαρακτήρα με τελείωμα που θυμίζει μανταρίνι.
Όταν είμασταν μικροί, μαθαίναμε τις μακρινές κι εξωτικές χώρες από τα αυτοκόλλητα που συλλέγαμε ή από τηλεπαιχνίδια γνώσεων – τώρα, ο καφές αναλαμβάνει να μας ταξιδέψει ακόμα και στις πιο άγνωστες γωνιές της Ανατολικής Αφρικής!