Μια πανάρχαια συνταγή που επιβιώνει ακόμα στην Ανατολική Αφρική.
Το Bun είναι μια παραδοσιακή λιχουδιά της Σομαλίας, η οποίας μας πηγαίνει πολύ πίσω στον χρόνο, την εποχή που ο καφές δεν ήταν ακόμα ρόφημα, όπως τον γνωρίζουμε τώρα. Από την ανακάλυψη των άγριων καφεόδεντρων στα Αιθιοπικά υψίπεδα, ο άνθρωπος έδειξε ενδιαφέρον τόσο για τη γεύση όσο και για τις τονωτικές ιδιότητες του καφέ, όπως η παρασκευή των ροφημάτων άργησε να ανακαλυφθεί. Αντίθετα, οι Αιθίοπες συνήθιζαν να ανακατεύουν τους καρπούς ή τους κόκκους του καφέ με ζωικό λίπος, φτιάχοντες μικρές βρώσιμες μπαλίτσες, που δε διαφέρουν σε πολλά από τις σημερινές energy bars. Αυτή την παράδοση διατηρεί το Bun από τη Σομαλία, μια από τις πιο ιδιαίτερες συνταγές καφέ ολόκληρου του πλανήτη.
Το Bun δεν είναι παρά αποξηραμένα φρούτα καφέ (μαζί με τον κόκκο) τα οποία τηγανίζονται σε άφθονο λάδι ή βούτυρο και σερβίρονται σκέντα, ή μαζί με άλλους ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα και ζάχαρη. Η συνταγή έχει θρησκευτικό παρελθόν, καθώς προσφερόταν στους wadaads, δηλαδή στους προσκυνητές, που ξαγρυπνούσαν μελετώντας το κοράνι. To kur, το σκεύος μέσα στο οποίο σερβίρεται το bun, θεωρούνταν ιερό σκεύος, και η παράδοση απαιτούσε ο ιερέας να αλείφει στα μέτωπα των πιστών λίγο από το βούτυρο που έμενα στον πάτο του.
Σήμερα, η θρησκευτική χροιά παραμένει σε κάποιες περιοχές της Σομαλία, όμως το bun θεωρείται ένα ιδανικό σνακ για το πρωινό, αλλά και ένα πρώτης τάξης κέρασμα, αφού είναι φτιαγμένο για να μοιράζεται. Στην Ελλάδα η παρασκευή του είναι δύσκολη, καθώς η πρώτη ύλη είναι δυσεύρετη, όμως σε μερικά μαγαζάκια μεταναστών από την Ανατολική Αφρική, οι αποξηραμένοι καρποί μπορούν να βρεθούν – και το σαλόνι μας να μεταφερθεί στο Κέρας της Αφρικής!
Τι χρειαζόμαστε για ένα αυθεντικό Bun Somali;
Πώς ετοιμάζουμε έναν αυθεντικό Bun Somali;
Το Σομαλικό Bun είναι μια συνταγή που σίγουρα δεν είναι εύκολη, ούτε συνηθισμένη. Οι πραγματικοί μύστες όμως του καφέ, θα μεταφερθούν στις πραγματικές απαρχές του καφέ για την ανθρωπότητα, τρώγοντας κάτι που μοιάζει με την τροφή των Αιθίοπων βοσκών που χάρησαν στον πλανήτη το αγαπημένο μας ρόφημα.