ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 69 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Ποιος καφές είναι καλύτερος για πρωινό;

18/10/2019
από coffees.gr

Κάνενα πρωινό, όσο πλούσιο κι αν είναι, δεν είναι ολοκληρωμένο χωρίς καφέ!

Στην Ελλάδα, το πρωινό δεν ήταν – μέχρι πρόσφατα – τόσο δημοφιλές όσο σε άλλες χώρες, κάτι που ενδεχομένως έχει πολλές εξηγήσεις, που έχουν να κάνουν με την γαστρονομία, τις συνήθειες της καθημερινότητας, ακόμα και το κλίμα – και φυσικά, και με την κουλτούρα του καφέ.

Είναι γεγονός ότι μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’90, οι καφέδες με την μεγαλύτερη κατανάλωση στην ελληνική αγορά ήταν ο ελληνικός και στιγμιαίος, με τον φίλτρο να ακολουθεί σε μεγάλη απόσταση και τον espresso να απευθύνεται σε σαφώς πιο περιορισμένο κοινό. Παράλληλα με την αύξηση της δημοφηλίας του espresso, που τείνει να γίνει ο αγαπημένος καφές του ελληνικού κοινό, επαναπροσδιορίζοντας την  ελληνική κουλτούρα του καφέ, άρχισε σιγά σιγά να εδραιώνεται το πρωινό, αν όχι σε καθημερινή βάση, τουλάχιστον σαν συνήθεια του Σαββατοκύριακου. Παράλληλα, η εικόνα συμπληρώνεται από τον καφέ φίλτρου, που για πρώτη φορά εδώ και χρόνια δείχνει να ξανακατακτά το κόσμο του καφέ, όντας παραγκωνισμένος στην Ελλάδα για καιρό. 

Πρωινό φυσικά χωρίς καφέ, δεν νοείται! Ένα πρωινό μπορεί να είναι υγιεινό, περιέχοντας δημητρικά, γάλα, smoothies, granola και vegan επιλογές, μπορεί είναι να είναι εμπνευσμένο από τις (νόστιμες) αμερικάνικες υπερβολές, έχοντας κέικ, pancakes και γλυκές νοστιμές, μπορεί να είναι παραδοσιακό, με τοπικά ελληνικά προϊόντα ή να ακολουθεί τις τάσεις τις μόδας στο πρωινό και το brunch με αυγά, σολωμό και αβοκάντο – πάντα όμως, στο τραπέζι θα υπάρχει κάποιου είδους καφές!

Συγκεντρώνουμε μερικές προτάσεις για πρωινό, συμπληρώνοντας τες με τον κατάλληλο, σε κάθε περίσταση, καφέ – έτσι, για να ξεκινά η μέρα μας καλά!

 

Το παραδοσιακό ελληνικό πρωινό

Δεν είναι λίγες οι ξενοδοχειακές μονάδες που υποστηρίζουν την «επιστροφή στις ρίζες» σε ό,τι αφορά το πρωινό. Μια χειροποίητη τυρόπιτα, ένας καγιανάς, σπιτικές μαρμελάδες, χωριάτικο ψωμί με βούτυρο αλλά και ελαφρές σαλάτες, όπως αγγουράκι κομμένο και φρέσκια ντομάτα συνθέτουν ένα παραδοσιακό ελληνικό τραπέζι πρωινού. Τα πιάτα συνδυάζονται υπέροχα με παραδοσιακά ελληνικά τυριά, όπως η φέτα και το μανούρι, αλλά και με λίγο σαλάμι αέρος και μερικές ελιές.

Τι καφέ πίνουμε: Φυσικά, ελληνικό! Ο ελληνικός είναι ο καφές των παππούδων μας, μια γλυκιά ανάμνηση από τις επισκέψεις στο χωριό, από παλιές διακοπές αλλά και για κάποιους, καθημερινή συνήθεια. Έχει το μειονέκτημα πως κάθε φλιτζάνι πρέπει να ετοιμαστεί χωριστά, οπότε δεν ενδείκνυται για πρωινό με μεγάλη παρέα – για δύο ή τρία άτομα όμως, είναι το άγγιμα που συμπληρώνει την παράδοση. Στα μείον του επίσης, είναι το γεγονός πως δεν αναμειγνύεται καλά με γάλα – αλλά αυτό είναι θέμα γούστου.

 

Το πρωινό με παρέα, το πληθωρικό

Φωνάξτε τους φίλους σας για ένα διαφορετικό κέρασμα: αντί για δείπνο ή γεύμα, ετοιμάστε λιχουδιές πρωινού – το ίδιο μπορεί να γίνει και σε διακοπές σε εξοχικό, αν φιλοξενείτε πολύ κόσμο. Κινηθείτε δημιουργικά, ετοιμάζοντας πιάτα πρωινού, όπως τα αυγά μπένεντικτ, το κροκ μαντάμ, ή μπρουσκέτες με σολωμό και αβοκάντο, αλλά φροντίστε να υπάρχουν και μερικές πιο δημοφιλείς επιλογές στο τραπέζι, όπως κρουσάν, pancakes, μαρμελάδες και φρυγανισμένο ψωμί, ώστε καθένας να κάνει τους συνδυασμούς που προτιμά.

Τι καφέ πίνουμε: Ο καφές φίλτρου είναι η προτιμότερη επιλογή για ένα τέτοιου τύπου πρωινό, καθώς μπορεί να ετοιμαστεί σε μεγάλες ποσότητες, χωρίς να είστε αναγκασμένοι να είστε συνεχώς δίπλα στην καφετιέρα, ενώ η ιεροτελεστία του refilling θυμίζει σε όλους πρωινά σε καλά ξενοδοχεία ή εστιατόρια. Προτιμήστε έναν ευκολόπιοτο, ελαφρύ 100% Arabica καφέ, που θα αρέσει σε κάθε γούστο. Για μεγαλύτερη νοστιμιά και πιο εντυπωσιακό σερβίρισμα, δοκιμάστε να ετοιμάσετε τον καφέ σε μια γυάλινη καφετιέρα Pour Over των 800ml, που θα «δώσει» αρκετές κούπες. Συμβουλή: αποφύγετε τους μονοποικιλιακούς καφέδες και τους καφέδες με υψηλή οξύτητα, καθώς δεν ταιριάζουν ιδιαίτερα με το γάλα, που επίσης είναι παρόν σε κάθε πρωινό.

Προτάσεις καφέ: Lavazza Aroma Top Vending, Lavazza Tiera Bio OrganicEduscho premium strong

 

To απλό πρωινό, το καθημερινό

Κατάλληλο για κάθε περίσταση, για δύο ή και περισσότερα άτομα, για καθημερινή, για σαββατοκύριακο ή για διακοπές: το πρωινό που είναι φτιαγμένο «εκ των ενόντων», με απλές και αγαπημένες γεύσεις. Σφολιάτες, κρουασάν, χυμός, τοστ, μαρμελάδα, λιχουδιές που θα σας κρατήσουν για όλη την υπόλοιπη ημέρα – σημασία σε ένα πρωινό έχει πάνω από όλα η ευχάριστη ατμόσφαιρα και η καλή παρέα  – και ο καλός καφές, φυσικά.

Tι καφέ πίνουμε: Δεν υπάρχει καλύτερος καφές για ένα τέτοιο πρωινό από τον espresso, αλλά και τα ροφήματα που βασίζονται σε αυτόν, όπως ο cappuccino (o κλασικός Ιταλικό καφές πρωινού) και o Latte. Ξυπνήστε τον barista που κρύβετε μέσα σας, ρωτήστε τα γούστα των συνδαιτημόνων σας και φτιάξτε μοναδικούς καφέδες, που σας ξυπνήσουν για τα καλά. Αν πίνετε τον espresso σας σκέτο, δοκιμάστε γλυκόπιοτα Arabica χαρμάνι, αν όμως σκοπεύετε να φτιάξετε cappuccino ή άλλα ροφήματα με γάλα, προτιμήστε χαρμάνια με Robusta, που αναμειγνύονται εξαιρετικά με γάλα και κρατάνε ακέραια το σώμα και τη γεύση του καφέ!

Προτάσεις καφέ: Jacobs Selezione (100% Arabica), Passalaqua Mekico (100% Arabica), Danesi Gold (100% Arabica), Portioli Extra Bar (70% Arabica – 30% Robusta), Buondi Prestige (80% Arabica – 20% Robusta), Manaresi Super Bar (60% Arabica – 40% Robusta)

 

To επόμενο Σάββατο, ξυπνήστε λίγο νωρίτερα. Αφήστε στην κουζίνα να πλημμυρήσει από τα αρώματα του καφέ, ετοιμάστε ένα χορταστικό πρωινό, και απολαύστε, παίρνοντας το χρόνο σας, στο τραπέζι – η γιατί όχι, και στο κρεβάτι. Η ζωή θέλει καλοπέραση!