ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 69 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Brazo de Mercedes από τις Φιλιππίνες

14/08/2020
από coffees.gr

Το "Μπράτσο της Παναγιάς" είναι εντυπωσιακό στην εμφάνιση και ιδιαίτερο στη γεύση.

Έχουμε δει πολλά γλυκά που βασίζονται στον καφέ, αλλά και πολλά δημοφιλή επιδόρπια να γίνονται coffee twisted. Μια τέτοια καφεϊνούχα παραλλαγή παρουσιάζουμε σήμερα, «πειράζοντας» ένα δημοφιλές εξωτικό επιδόρπιο, από την μακρινή Ασία: το Brazo de Mercedes!

To Brazo de Mercedes είναι ένα Φιλιππινέζικο επιδόρπιο, που μπορεί να μεταφραστεί ως «Μπράτσο της Παναγιάς». Πρόκειται ουσιαστικά για ένα ρολό από μαρέγκα, που γεμίζεται με μαρμελάδα, κρέμα, σοκολάτα ή ό,τι άλλο βάλει ο νους του ζαχαροπλάστη. Το Brazo de Mercedes έχει τις ρίζες του στην εποχή της Ισπανικής αποικιοκρατίας, και ο αστικός μύθος λέει πως ξεκίνησε από τους τεχνίτες στους καθολικούς ναούς, που χρησιμοποιούσαν τα αυγά ως στοιχείο διάφορων τεχνοτροπιών διακόσμησης των εκκλησιών – εξ ου και το περίεργο όνομά του.

Aν και ιδιαίτερα εντυπωσιακό στην εμφάνιση, το «Μπράτσο της Παναγιάς» είναι εύκολο στην παρασκευή του, απαιτεί απλά υλικά, ενώ προσφέρει ιδιαίτερη ευελιξία, αφού μπορεί να γεμιστεί με ό,τι επιθυμήσουμε. Στην εκδοχή που παρουσιάζουμε, γεμίζεται με λαχταριστή κρέμα καφέ, ενώ με καφέ εμπλουτίζεται και η μαρέγκα του. Δεν μπορούμε να σκεφτούμε κάτι καλύτερο για να συνοδέψει το απογευματινό μας καφεδάκι!

 

Τι χρειαζόμαστε για ένα Brazo de Mercedes με άρωμα καφέ;

  • 10 μεγάλα αυγά
  • ½ κουταλιά του γλυκού κρεμόριο
  • 1 κουταλιά του γλυκού απόσταγμα βανίλιας
  • ¾ κούπας κρυσταλλική ζάχαρη
  • 3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη
  • 400 ml γάλα εβαπορέ
  • 4 κουταλιές της σούπας στιγμιαίο καφέ

 

Πως ετοιμάζουμε το Brazo de Mercedes με άρωμα καφέ;

 

  • Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους πολύ προσεκτικά
  • Προσθέτουμε 2 κουταλιές καφέ στα ασπράδια, και το κρεμόριο. Χτυπάμε σε μαρέγκα, προσθέτοντας σταδιακά την κρυσταλλική ζάχαρη.
  • Σε προθερμασμένο φούρνο (180 βαθμούς) και σε χαρτί ψησίματος ή λαδόκολλα, ψήνουμε τη μαρέγκα για 20-22 λεπτά, απλωμένη.
  • Ετοιμάζουμε τη γέμιση: σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύοντας συνεχώς, βράζουμε το γάλα, τον υπόλοιπο καφέ και τους κρόκους των αυγών, προσθέτοντας και την βανίλια
  • Αφήνουμε την μαρέγκα να κρυώσει και την πασπαλίζουμε με την ζάχαρη άχνη
  • Τοποθετούμε λαδόκολλα στο πάνω μέρος της μαρέγκας, και με τη βοήθεια ενός ταψιού, την αναποδογυρίζουμε
  • Απλώνουμε τη γέμιση και τυλίγουμε ρολό με πολύ προσεκτικές κινήσεις
  • Σερβίρουμε!

 

Συμβουλές για επιτυχημένα Brazo de Mercedes

  • Η τελική εμφάνιση του γλυκού απαιτεί εμπειρία και μιας μορφής δεξιοτεχνία στις κινήσεις, ενώ και η μαρέγκα πρέπει να έχει τη σωστή υφή. Δεν απογοητευόμαστε αν δεν τα καταφέρουμε με την πρώτη!
  • Αν δεν τα καταφέρουμε, μπορούμε να θρυμματίσουμε την μαρέγκα, και να την σερβίρουμε μαζί με την κρέμα, σε μια αυτοσχέδια «Παύλοβα» με γεύση καφέ – θα είναι το ίδιο νόστιμη.
  • Κρατάμε το γλυκό μας μακριά από παιδιά, γιατί περιέχει καφεΐνη. Αντικαθιστώντας τον καφέ με κακαό, φτιάχνουμε μια kid friendly εκδοχή με σοκολάτα.
  • Προσοχή σε όσους έχουν ζήτημα με τη χολιστερίνη τους: το επιδόρπιο περιέχει όχι ένα, όχι δύο, αλλά 10 ολόκληρα αυγά!
  • Χρησιμοποιούμε στιγμιαίο καφέ για εντονότερη γεύση, λίγο πιο εύκολα.
  • Το γλυκό ταιριάζει περίφημα με το απογευματινό καφεδάκι ή ακόμα και με τσάι.
  • Χρειάζεται προσοχή στο βράσιμο της κρέμας, για να μην «κόψουν» οι κρόκοι, αλλά και για μην έχει η κρέμα μας δυσάρεστη οσμή αυγού. 

 

Αν βαρεθήκατε τα συμβατικά γλυκά, και αγαπάτε την γεύση του καφέ, ξυπνήστε το ζαχαροπλάστη που κρύβετε μέσα σας με ένα Brazo de Mercedes από τις Φιλιππίνες!

 

Κατεβάστε την συνταγή σε πρακτικό αρχείο pdf ή τυπώστε τη, πατώντας εδώ