ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 69 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Γνωρίζοντας τις ποικιλίες του Βραζιλιάνικου Arabica

08/06/2023
από coffees.gr

Eμβαθύνοντας στον βραζιλιάνικο καφέ.

Μια από τις πρώτες λέξεις που μας έρχονται στο μυαλό όταν ακούμε τη λέξη «καφές» είναι… Βραζιλία, και φυσικά μια από τις πρώτες λέξεις που σκεφτόμαστε όταν σκεφτόμαστε τη Βραζιλία, είναι… καφές – και όχι άδικα, αφού μιλάμε για την μεγαλύτερη παγκόσμια δύναμη στο χώρο του καφέ. Ωστόσο, αν και όλοι έχουμε πιει βραζιλιάνικο καφέ, είναι πολύ πιθανό να μη τον γνωρίζουμε σε βάθος.

Mπορούμε να ορίσουμε τον Βραζιλιάνικο Καφέ;

Έχοντας μια ιστορία στην καλλιέργεια του καφέ που ξεκινά από τα μέσα του 18ου αιώνα, η Βραζιλία είναι ταυτισμένη με τον καφέ, όντας σταθερά ο μεγαλύτερος παραγωγός καφέ εδώ και πολλά χρόνια, υπεύθυνη για το ένα τρίτο περίπου της παγκόσμιας παραγωγής. Όπως είναι φυσικό, μια αχανής χώρα όπως η Βραζιλία, έχει πολλά διαφορετικά μικροκλίματα, πολλά διαφορετικά terroirs και φυσικά, πολλές διαφορετικές ποικιλίες καφέ. Συνολικά, στη χώρα υπάρχουν καταγεγραμμένες 32 καφεοπαραγωγοί περιοχές, η κάθε μια από τις οποίες παράγει καφέ με ξεχωριστά χαρακτηριστικά. Από την κοιτίδα του Βραζιλιάνικου Arabica Mina Gerais στα Ανατολικά (περισσότερο από το 30% της συνολικής παραγωγής εντοπίζεται σε αυτή την πολιτεία) μέχρι τις φυτείες Robusta στα δυτικά, με επίκεντρο τον περιοχή του Santo Espirito, η ο καφές της Βραζιλίας είναι τόσο πολύχρωμος και γεμάτος διαφορές, όσο και η ίδια η χώρα.

Αν και ο Βραζιλιάνικος καφές έχει καθιερωθεί ως ένας καφές ευρείας κατανάλωσης, που ταιριάζει στα περισσότερα γευστικά αισθητήρια, με τις νότες ξηρών καρπών και σοκολάτας να κυριαρχούν συνήθως, οι διαφορετικές ποικιλίες Arabica της «βασίλισσας του καφέ» αξίζουν μια ξεχωριστή γνωριμία.

 

Ποιες είναι οι βασικότερες ποικιλίες του Βραζιλιάνικου Arabica;

Bourbon: Πρόκειται για μια από τις παλαιότερες ποικιλίες Arabica, η οποία πήρε το όνομά της από το νησί του Reunion, το οποίο κατά τη διάρκεια της γαλλικής αποικιοκρατίας ονομαζόταν Bourbon. Η Bourbon, με τις πλούσιες σοδειές και την «γεμάτη» γεύση, που μπορεί να ευδοκιμήσει σε πολλά διαφορετικά terroirs, εισήχθη στη Βραζιλία στα μέσα του 19ου αιώνα και καλλιεργείται ακόμα. Μια μετάλλαξη της ωστόσο, η Yellow Bourbon με τους κίτρινους καρπούς, προέκυψε στο Sao Paolo στη δεκαετία του 1930 και κατόπιν διαδόθηκε και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, ωστόσο συνεχίζει ως σήμερα να δίνει μερικούς από τους καλύτερους καφέδες της αχανούς χώρας.

Caturra: Δεν πρόκειται παρά για μια φυσική μετάλλαξη της ποικιλίας Bourbon, ο οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην περιοχή της Mina Gerais στις αρχές του 20ου αιώνα. Το όνομα της στη γλώσσα των ιθαγενών Guarani σημαίνει «μικρός», κάτι που υποδηλώνει τις μικρότερες διαστάσεις των καφεόδεντρων – νάνων της συγκεκριμένης ποικιλίας, γεγονός που είναι ιδιαίτερα θελκτικό για τους καφεοπαραγωγούς. H ποικιλία, λόγω αυτών των χαρακτηριστικών, τράβηξε γρήγορα το ενδιαφέρον του Εθνικού Ινστιτούτου Καφέ και η καλλιέργεια της διαδόθηκε όχι μόνο στην Βραζιλία αλλά και σε άλλες χώρες της Νότιας και Κεντρικής Αμερικής.

Mundo Novo: Αν και στα πορτογαλικά το όνομα της ποικιλίας σημαίνει φυσικά «Νέος Κόσμος», το όνομα της  αυτή η ποικιλία δε το πήρε παρά από το ομώνυμο βραζιλιάνικο χωριό στο οποίο πρωτοανακαλύφθηκε, όντας μια μετάλλαξη της ποικιλίας Arabica Typica που είχε εισαχθεί στη χώρα από την Ινδονησία. Αν και οι απαρχές της εντοπίζονται στα τέλη του 19ου αιώνα, χρειάστηκε μισός αιώνας για να συστηματοποιηθεί η καλλιέργεια της, όμως η ανθεκτικότητα της και οι πλούσιες σε καρπό σοδειές την έχουν καταστήσει συνώνυμη του εμπορικού βραζιλιάνικου καφέ ευρείας καλλιέργειας.

Catuai: Σημαίνοντας «Πολύ Καλό» στη γλώσσα των αυτόχθονων Guarani, η συγκεκριμένη ποικιλία αναπτύχθηκε από τους γεωπόνους του Εθνικού Ινστιτούτου Καφέ της Βραζιλίας, οι οποίοι θέλησαν να δημιουργήσουν ένα φυτό με το μέγεθος του Caturra και την απόδοση του Mundo Novo, συνδυάζοντας τις δύο ποικιλίες. Μετά από πειράματα ετών, η Catuai άρχισε να καλλιεργείται το 1972 εντυπωσιακά αποτελέσματα, αποτελώντας πλέον το 20% της συνολικής παραγωγής καφέ της Νότιας και Κεντρικής Αμερικής. Όπως και στην Bourbon, συναντάμε Yellow και Red Catuai.

 

Τέσσερις Μονοποικιλιακοί Καφέδες Διαφορετικών Ποικιλιών από τη Βραζιλία, Αποκλειστικά Διαθέσιμοι στο Coffees.gr!

Caffè Lab Brasile Villa Boa: Μονοποικιλιακός, 100% Arabica καφές φυσικής επεξεργασίας από την Βραζιλία, από την φάρμα Villa Boa στην περιοχή της Minas Gerais. Τα καφεόδεντρα της ποικιλίας Yellow Catucai μεγαλώνουν σε ιδανικό μικροκλίμα πλούσιο σε βροχοπτώσεις, σε υψόμετρο 1000 μέτρων. Στο φλιτζάνι, χαρακτηρίζεται από πλούσια γεύση, με νότες σοκολάτας gianduia και ξηρών καρπών, όπως τα φυστίκια macademia, ενώ το σώμα είναι πλήρες και ο συνολικός χαρακτήρας γλυκόπιοτος. 

Rhodigium Santos Otimo Descascado: Μονοποικιλιακός, 100% Arabica φυσικής επεξεργασίας από την Βραζιλία, από την επαρχία της Mina Gerais, από φυτεία στην κοινότητα Ouro Fino. Η επεξεργασία του καφέ ακολουθεί την υβριδική «semi-washed» μέθοδο, κάτι που σε συνδυασμό με το εύφορο έδαφος προικίζει τους κόκκους με ευχάριστη οξύτητα. Το άρωμα είναι επίμονο και στη γεύση κυριαρχούν οι νότες αμυγδάλου.

Magic Drum Brasil Yellow Bourbon: Μονοποικιλιακός, 100% Arabica καφές φυσικής επεξεργασίας από την Βραζιλία. Τα καφεόδεντρα ανήκουν στην εκλεκτή ποικιλία Yellow Bourbon, και δίνουν έναν espresso με πλούσιες σοκολατένιες νότες, αλλά κι ένα άγγιμα από κόκκινα φρούτα όπως το κεράσι. Η χαμηλή οξύτητα και ο ισορροπημένος χαρακτήρας τον κάνουν μια εξαιρετική επιλογή και για εναλλακτικές εκχυλίσεις, όπως το Dripper ή o Cold Brew. 

Ingagi Brasil Peaberries Mocca: Moνοποικιλιακός 100% Arabica καφές από την Βραζιλία. Οι κόκκοι ανήκουν στην παλιά ποικιλία Bourbon και είναι Peaberries, από καρπούς που έχουν μόνο ένα κόκκο, μια μετάλλαξη που συναντάται μόνο στο 5% των κόκκων, κάτι που τους δίνει πιο "πυκνή" γεύση. Κυριαρχούν οι νότες μαύρης σοκολάτας και καραμέλας, μαζί με νότες τροπικών φρούτων, ξηρών καρπών, αλλά και μελιού.  

 

Οι εποχές που ο «καλός» καφές ήταν υποχρεωτικά… βραζιλιάνικος έχουν φυσικά περάσει, όμως το λίκνο του καφέ, η Βραζιλία, συνεχίζει να μας εκπλήσσει με τον καλό της καφέ και τις μοναδικές του ποικιλίες.