Χύθηκε καφές στο τραπεζομάντηλο ; Αντί να γκρινιάζετε, μπορείτε να δημιουργήσετε κάτι όμορφο, όπως μια σκηνή από την Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων, ένα περίτεχνο καράβι ή απλά ένα πορτραίτο. Αυτό τουλάχιστον κάνει η Ιταλίδα καλλιτέχνης, Giulia Bernardelli.
Η διάδοση των διαφορετικών τύπων καφέ στη χώρα μας είναι, χωρίς αμφιβολία, εντονότερη από ποτέ. Τα τελευταία χρόνια, όλο και πιο περίεργοι, εξωτικοί καφέδες έχουν κάνει την εμφάνισή τους και στην Ελλάδα. Ένα από αυτά τα ροφήματα είναι και ο γλυκός, αρωματικός βιετναμέζικος καφές, ή cà phê sữa đá, όπως είναι γνωστός στην πατρίδα του.
Το απλούστερο Ιταλικό επιδόρπιο έχει μόνο espresso και παγωτό!
Πόσα πράγματα γνωρίζεις για το αγαπημένο σου ρόφημα ; Είσαι σίγουρος πως γνωρίζεις από πού κατάγεται ο καφές, πώς πήρε το όνομά του ο καπουτσίνο ή αν έχει ποτέ απαγορευτεί η κατανάλωση του καφέ ; Κάνε το τεστ των δέκα ερωτήσεων που ετοιμάσαμε και δοκίμασε τις γνώσεις για τον καφέ !
Αν και οι λάτρεις του καφέ διχάζονται ανάμεσα στις δύο βασικές ποικιλίες, την Arabica και την Robusta, υπάρχει μία τρίτη, αγνοημένη από τους περισσότερους, ποικιλία. Αντιπροσωπεύοντας λιγότερο από το 1% της παγκόσμιας παραγωγής, η Coffee Liberica είναι η λιγότερο γνωστή ποικιλία καφέ.
Το κοινό στο οποίο απευθύνεται ο καφές γίνεται όλο και πιο ενημερωμένο - άρα και πιο απαιτητικό. Ένα από τα πρώτα πράγματα που μαθαίνει όποιος κάνει τα πρώτα του βήματα στον μαγικό κόσμο του καφέ και αποφασίζει να εμβαθύνει λίγο περισσότερο στο αγαπημένο του ρόφημα, είναι η διαχρονική διαφορά μεταξύ των δύο βασικών ποικιλιών καφέ, της Αrabica και της Robusta.
Μπορεί κανείς να καταλάβει πολλά πράγματα για μια πόλη, επισκεπτόμενος τα καφενεία της. Η καθημερινή ιστορία κάθε πόλης επηρεάζει και επηρεάζεται από την πιο γνωστή καθημερινή συνήθεια των κατοίκων της, τον καφέ. Και αν στις περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες επιβιώνουν ακόμα καφετέρειες και καφενεία που είναι σε θέση να διηγηθούν αυτή ακριβώς την ιστορία, στην Αθήνα τα περισσότερα στέκια που θα μπορούσαν να μας δώσουν εικόνες για την συνήθεια του καφέ (και άρα, για όλη την καθημερινότητα) σε περασμένες δεκαετίες έχουν σχεδόν εξαφανιστεί.
Το δεύτερο σε κύκλο εργασιών ακατέργαστο προϊόν, μετά το πετρέλαιο, και το δεύτερο, μετά το νερό, δημοφιλέστερο ρόφημα σε ολόκληρο τον κόσμο, ο καφές, έχει πίσω του μια ιστορία που αγγίζει τα 700 συνεχόμενα χρόνια. Η διάδοσή του υπήρξε συναπαστική, αφού ξεκίνησε από την Αφρική, για να ταξιδέψει στην Αραβική Χερσόνησο, την Ευρώπη και την Λατινική Αμερική, ενώ συνδέθηκε με πολέμους, αποικιοκράτες, πειρατές, ευγενείς και θρησκευτικούς ηγέτες.
Δε χωράει αμφιβολία πως οι κάψουλες εσπρέσο αποτελούν πλέον μια από τις δημοφιλέστερες επιλογές για την οικιακή παραγωγή καφέ. Η ευκολία στη χρήση τους, οι λογικές τιμές στις οποίες διατίθενται πλέον οι σχετικές καφετιέρες αλλά και η μεγάλη ποικιλία που μπορεί να βρει κανείς σήμερα σε κάψουλες εσπρέσο, έχουν κατά κάποιο τρόπο «εκδημοκρατίσει» τον ποιοτικό καφέ, κάνοντάς τον εύκολα προσβάσιμο σε όλους. Οι κάψουλες καφέ δεν μπήκαν στη ζωή μας παρά μόνο πρόσφατα – αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Δεν είναι λίγες οι φορές που ενώ νομίζουμε ότι έχουμε κάνει σωστά όλα τα βήματα για την παρασκευή ενός απολαυστικού εσπρέσο στο σπίτι, όταν το φλυτζάνι πλησιάσει στο στόμα και τη μύτη μας αντιλαμβανόμαστε πως κάτι δεν πήγε όπως θα θέλαμε. Το άρωμα δεν είναι έντονο, η γεύση δεν είναι αυτή που θα επιθυμούσαμε, ο καφές μας είναι θαμπός ή θολός και γενικά απέχει αρκετά από αυτό που είχαμε στο μυαλό μας. Οι λόγοι που μπορούν να καταστρέψουν την οικιακή απόλαυση του καφέ είναι συνήθως οι παρακάτω.
Παλαιότερα, το καφενείο, εκτός από χώρος απόλαυσης του καφέ, αποτελούσε και σημείο συνάντησης, πλήρως ενταγμένο στη ζωή και την καθημερινότητα της πόλης. Πολυτελή, πρωτοποριακά, στέκια λογοτεχνών ή πολιτικών ή απλά φτωχικά καφενεία των καθημερινών ανθρώπων, τα παλαία καφενεία της Ευρώπης είναι φορείς πολιτισμού και ιστορίας.
Παρακάτω βρίσκονται τέσσερα ευρωπαϊκά καφενεία που λειτουργούν πάνω από 240 χρόνια – το ένα μάλιστα έχει ελληνικό άρωμα, ενώ το άλλο βρίσκεται στην Ελλάδα !
Η Ιταλία είναι πασίγνωστη, ανάμεσα σε πολλά άλλα, και για την κουλτούρα του καφέ. Σε ολόκληρη τη χώρα, επιβιώνουν ακόμα καφενεία, καφετέριες και καφεκοπτεία με ιστορία δεκάδων χρόνων, που ανταγωνίζονται μεταξύ τους για τον καλύτερο εσπρέσο ή καπουτσίνο. Στη Ρώμη η πρώτη θέση, σύμφωνα με τους ντόπιους αλλά και τους τουρίστες, ανήκει στο Caffe Sant' Eustachio.
Σε μια εποχή που αναζητούμε συνεχώς υγιεινότερες εκδοχές των αγαπημένων μας προϊόντων, η κατανάλωση του καφέ και το πως επηρεάζει την ανθρώπινη υγεία συζητιέται όλο και πιο έντονα. Και αν μερικά χρόνια πριν, τα ντεκαφεινέ ροφήματα δεν αφορούσαν παρά λίγους καταναλωτές, σήμερα κερδίζουν έδαφος, αφού έχει καταστεί σαφές πως η μείωση της περιεκτικότητας σε καφεϊνη δεν επηρεάζει ούτε την απόλαυση του καφέ, αλλά ούτε και τις ευεργετικές του ιδιότητες.
Η κατανάλωση καφέ είναι για τους περισσότερους από εμάς μια αγαπημένη συνήθεια, συνδιασμένη τόσο με στιγμές χαλάρωσης, διασκέδασης και αποφόρτισης, όσο και με το γεμάτο ένταση ξεκίνημα μιας καινούριας ημέρας. Συκοφαντημένη κατά το παρελθόν ως επιβλαβής για την υγεία, η λελογισμένη κατανάλωση καφέ σήμερα προτείνεται από τους ειδικούς ως σημαντική για τον ανθρώπινο οργανισμό πηγή βιταμινών και αντιοξειδωτικών και θεωρείται απόλυτα ασφαλής. Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι σπάνια η σύνδεση της κατανάλωσης του καφέ με στομαχικές ενοχλήσεις, για τις οποίες είναι καλό να γνωρίζουμε που οφείλονται, αν είναι πραγματικά επικίνδυνες και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά.
Όταν σκεφτόμαστε τον όρο «υγιεινή διατροφή», ο καφές σίγουρα δεν είναι από τα πρώτα πράγματα που περνάνε από το μυαλό μας. Στερεοτυπικά ταυτισμένος μέχρι πρότινος με έναν ανθυγεινό τρόπο ζωής, άδικα δαιμονοποιημένος για την πρόκληση διάφορων προβλημάτων υγείας, όπως στομαχικές ενοχλήσεις και ευερέθιστα νεύρα, ο καφές δεν πήρε τη θέση που του αξίζει σε ό,τι αφορά τα πολλαπλά οφέλη του στον ανθρώπινο οργανισμό παρά πολύ πρόσφατα.
Είναι δεδομένο πως κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, η μέλλουσα μητέρα μπαίνει σε μια πρωτοφανή διαδικασία αλλαγής της καθημερινότητάς της. Μια από τις σημαντικότερες αλλαγές στην καθημερινότητα μιας εγκύου αφορά και στην καθημερινή διατροφή της, με την προσθήκη υγιεινότερων τροφών από τη μία, και την αποφυγή συγκεκριμένων φαγητών και ουσιών από την άλλη. Τα τελευταία χρόνια, οι ειδικοί επισημαίνουν πως οι έγκυες δεν είναι υποχρεωμένες να στερηθούν εντελώς μια αγαπημένη καθημερινή απόλαυση, τον καφέ, αλλά, αντίθετα απλά να της βάλουν μέτρο.
Η αναζήτηση του σωστού εσπρέσο έχει ταυτιστεί με την αναζήτηση της σωστής καφετέριας, ή στην καλύτερη περίπτωση, με την αναζήτηση ακριβών μηχανών καφέ. Η απόλαυση ωστόσο του εσπρέσο μπορεί να γίνει εύκολα οικιακή υπόθεση, αρκεί να έχουμε τον σωστό καφέ, μια απλή καφετιέρα χειρός και μεράκι για τον καφέ μας.
Είναι μια από τις αγαπημένες σου συνήθειες, όπως εξάλλου και για το 90% του πληθυσμού. Τον απολαμβάνεις ζεστό και αχνιστό τα χειμωνιάτικα πρωινά, δροσερό με παγάκια τα καλοκαιρινά μεσημέρια, σε μικρό φλυτζάνι στο σπίτι της γιαγιάς, ακόμα και χωρίς καφεϊνη, αν είναι αργά το βράδυ και δε θες να μείνεις ξάγρυπνος.
Πόσα από τα παρακάτω δε γνώριζες για το αγαπημένο σου ρόφημα ;
Ένας λάτρης του καφέ που δεν έχει ιδιαίτερη εμπειρία στα διαφορετικά ονόματα του αγαπημένου του εσπρέσο μπορεί εύκολα να μπερδευτεί, απλά ακούγοντας τις παραγγελίες σε μια καφετέρια – ακόμα περισσότερο, αν κρυφακούει παραγγελίες σε ένα καφέ της Ρώμης ή της Φλωρεντίας.