Μια από τις πολλές παραλλαγές του εσπρέσο, ο Αμερικάνο, συνηθίζεται αρκετά εδώ και αρκετά χρόνια και στην Ελλάδα. Η γέννηση του Αμερικάνο κρύβει πίσω της μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία, που έχει γίνει πλέον θρύλος.
Υπάρχουν δεκάδες τρόποι να απολαύσει κανείς τον εσπρέσο του. Τα τελευταία χρόνια, ένας νέος τρόπος απόλαυσης του εσπρέσο κερδίζει έδαφος, ειδικά το καλοκαίρι : ο δροσιστικός εσπρέσο τόνικ !
O καφές, όντας το δημοφιλέστερο ρόφημα στον κόσμο, είναι πανταχού παρών στην ανθρώπινη καθημερινότητα. Δεν είναι λίγες οι δημοφιλείς ταινίες ή τηλεοπτικές εκπομπές που περιλαμβάνουν σκηνές που ο καφές κλέβει την παράσταση !
Όσοι συνηθίζουν να απολαμβάνουν κάθε μέρα ένα φλυτζάνι 100% arabica καφέ, μπορεί στο μέλλον να αναγκαστούν να αλλάξουν συνήθειες : ευαίσθητη σε διάφορες απειλές, η πολύ αγαπητή και δημοφιλής ποικιλία καφέ ίσως αντιμετωπίσει τον κίνδυνο της εξαφάνισης!
Aν ψάχνετε για ένα τονωτικό και χωνευτικό ρόφημα που να παντρεύει την ένταση και τη βαθιά γεύση του εσπρέσο με ένα άγγιγμα από το αγαπημένο σας αλκοολούχο ποτό, τότε είναι σίγουρο ότι θα λατρέψετε τον εσπρέσο κορέτο !
Όποιος παρακολουθεί τις τάσεις στον χώρο του καφέ, αποκλείται να μην έχει ακούσει για μια νέα συσκευή - και ταυτόχρονα μια νέα μέθοδο εκχύλισης καφέ - που κερδίζει συνεχώς έδαφος : το Aeropress.
Αν ρωτήσουμε διαφορετικούς λάτρεις του εσπρέσο τι είναι αυτό που τους κάνει να μην αλλάζουν με τίποτα τον αγαπημένο τους καφέ, θα λάβουμε πολλές διαφορετικές απαντήσεις, αλλά το σίγουρο είναι ότι όλοι θα αναφέρουν την κρέμα του !
Ο καφές, πέρα από αγαπημένο ρόφημα, μπορεί να αποτελέσει τη βάση για πολλά γευστικά επιδόρπια. Ένα από αυτά, κατάλληλο για κάθε ώρα της ημέρας αλλά ιδανικό για πρωινό, είναι το κέικ εσπρέσο !
Ο Espresso είναι ίσως ένας από τους πιο «ευέλικτους» καφέδες που υπάρχουν!
Ανάμεσα στους περίεργους καφέδες που ξεφυτρώνουν κάθε τόσο (κυρίως από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού) υπάρχει ένας ιδιαίτερος, λιπαρός καφές που έχει προκαλέσει αίσθηση και έχει γίνει από πολλούς αντικείμενο λατρείας : ο Bulletproof.
Το καβούρδισμα του καφέ, μια από τις βασικότερες και πιο σημαντικές διαδικασίες από τις οποίες περνά ο καφές πριν καταλήξει στο φλυτζάνι μας, έχει τόσο βαθιές ρίζες στο χρόνο, όσο και το ίδιο το ρόφημα του καφέ.
Όσο αυξάνεται το ενδιαφέρον μας για τον καφέ, τόσο αυξάνουν και οι ορολογίες που συναντάμε, αναζητώντας ποιοτικούς καφέδες. Δυο ορολογίες για τις οποίες γίνεται πολύς λόγος είναι ο washed και o non – washed coffee.
Έχετε αποφασίσει να κάνετε το επόμενο βήμα στον κόσμο του καφέ αλλά δεν ξέρετε από πού να ξεκινήσετε ; Δοκιμάστε να εξερευνήσετε τις γεύσεις και τα αρώματα που κουβαλά ο καφές, ανάλογα με την χώρα παραγωγής του !
Κανείς δεν αφήνει στην άκρη την απόλαυση του καφέ το καλοκαίρι. Ωστόσο, με τις υψηλές θερμοκρασίες, ταιριάζουν οι παγωμένοι καφέδες – και γιατί όχι, τα παγωτά με γεύση καφέ !
Το κυνήγι των διαφορετικών γεύσεων και των ξεχωριστών εμπειριών έχει αγγίξει για τα καλά το χώρο του καφέ. Διάφορα καταστήματα ανά τον κόσμο, υπόσχονται ασυνήθιστους καφέδες σε εξίσου ασυνήθιστες τιμές.
Ο καφές είναι το δεύτερο πιο συνηθισμένο ρόφημα σε ολόκληρο τον κόσμο, με μόνο δημοφιλέστερο το… νερό. Καθώς καταναλώνεται από το 90% του ενήλικου πληθυσμού σε όλα τα πλάτη και τα μήκη του πλανήτη, ο καφές έχει γνωρίσει πολλές διαφορετικές παραλλαγές.
Στην αρχή ήταν ο φραπές, μετά ο φρέντο εσπρέσο και ο φρέντο καπουτσίνο κι ύστερα άλλοι, διαφορετικοί παγωμένοι καφέδες, όπως ο Cold Brew. Μήπως ήρθε η ώρα και για τον παγωμένο ελληνικό καφέ;
Όσο κι αν αγαπά κανείς την γεύση του καφέ, υπάρχουν φορές που θέλει κάτι διαφορετικό. Τέσσερις αρωματικοί καφέδες από τέσσερις διαφορετικές γωνιές του κόσμου μας κάνουν να βλέπουμε τον καφέ με άλλο μάτι.
Η παρασκευή του καφέ στο σπίτι μπορεί να είναι πολλές φορές ένας πονοκέφαλος για πολλούς εραστές του καφέ, αφού τα βήματα που πρέπει να εκτελεστούν σωστά, προκειμένου να απολαύσουμε έναν πετυχημένο καφέ, είναι πολλά – με το σωστό άλεσμα να παίζει καθοριστική σημασία.
Στην Ελλάδα, συνηθίζουμε να απολαμβάνουμε κρύους και παγωμένους καφέδες περισσότερο από τα υπόλοιπα μέρη του κόσμου. Μετά τον φραπέ και τον φρέντο, ένας νέος καφές, ο Cold Brew, αρχίζει να απασχολεί τους λάτρεις του καφέ.