Αν και Ιταλία δε φημίζεται για τους κρύους καφέδες της, σε μια γωνιά της γειτονικής χώρας ένας κρύος καφές φτιαγμένος με τα πιο απλά υλικά και συνδεδεμένος με την ιστορία της περιοχής κλέβει της εντυπώσεις!
Οι πιο εξοικειωμένοι με τα ιδιαίτερα αρώματα του καφέ θα τον έχουν σίγουρα συναντήσει, άλλοι ίσως χαμογελούν ειρωνικά διαβάζοντας τα δεκάδες κυριολεκτικά αρώματα που αναγράφονται πάνω. Τι είναι τελικά ο τροχός της γεύσης του καφέ και πως μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε;
Ο καφές είναι σίγουρα πολύ περισσότερα από ένα απλό ρόφημα – μεταξύ άλλων, έχει γίνει δώσει την αφορμή για την δημιουργία μουσείων με εξαιρετικό ενδιαφέρον σε ολόκληρο τον κόσμο.
Αν και η πορτογαλέζικη κουλτούρα του καφέ δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ελλάδα, αποτελεί μία από τις πιο ξεχωριστές και ιδιαίτερες παγκοσμίως. Λόγω του αποικιοκρατικού παρελθόντος της Πορτογαλίας και τους στενούς δεσμούς της χώρας με την Βραζιλία, οι Πορτογάλοι ανέπτυξαν νωρίς ένα ευαίσθητο αισθητήριο σε ό,τι αφορά τον καφέ – και μαζί, ανέπτυξαν επίσης ιδιαίτερες συνήθειες και πολύ ενδιαφέρουσες συνταγές.
Η Αιθιοπία είναι η πατρίδα του καφέ – είναι λοιπόν, λογικό, ο καφές να έχει ιδιαίτερη σημασία για τους ντόπιους. Πέρα από την ιδιαίτερη γεύση του αιθιοπικού καφέ, αυτό που τον κάνει να ξεχωρίζει είναι η ιδιαίτερη, ξεχωριστή τελετουργία που τον χαρακτηρίζει.
Αν και για τους περισσότερους λάτρεις του καφέ, ο στιγμιαίος καφές δεν αποτελεί παρά μια λύση ανάγκης, δεν είναι λίγοι οι φίλοι του καφέ που κατά καιρούς τον προτιμούν όχι μόνο για την ευκολία που προσφέρει, αλλά ακόμα και για την χαρακτηριστική του γεύση.
Όσο προσπαθεί κανείς να ανιχνεύσει και να καταγράψει τους Ιταλικούς καφέδες, τόσο σκοντάφτει σε νέες γευστικές προκλήσεις.
Μειώστε τα απορίμματα σας και δημιουργήστε όμορφα, χειροποίητα αντικείμενα από τις παλιές, χρησιμοποιημένες κάψουλες καφέ της μηχανής σας!
Έχετε ποτέ αναρωτηθεί ποιον τρόπο εκχύλισης καφέ να διαλέξετε;
Από την πατρίδα του καφέ, την Αφρική, έρχεται ένας από τους πιο ιδιαίτερους και μυστηριακούς καφέδες ολόκληρου του κόσμου: ο Café Touba!
Το άρωμα του καφέ είναι σίγουρα μια από τις αγαπημένες μας μυρωδιές. Με τα χειροποίητα κεριά από καφέ, το σπίτι μας μυρίζει φρεσκοφτιαγμένο καφέ κάθε στιγμή!
Η αγορά του καφέ έχει χώρο για κάθε γούστο, όσο περίεργο ή εκκεντρικό κι αν είναι – έτσι, ρίχνουμε μια ματιά σε πέντε από τα πιο περίεργα προϊόντα με καφέ που έχουν κυκλοφορήσει ποτέ!
Έχουμε γνωρίσει διάφορους καφέδες που αναμειγνύουν πολλά συστατικά, όπως μέλι, μπαχαρικά, γάλα, ακόμα και αυγά. Ώρα για έναν καφέ που συνδυάζει… δυο καφέδες!
Στην εποχή μας, στο φλιτζάνι μας καταλήγουν κόκκοι καφέ από όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη. Ποιες χώρες όμως κρατούν τα σκήπτρα στην παγκόσμια παραγωγή καφέ;
Αν και οι περισσότεροι στο άκουσμα του καφέ σκεφτόμαστε την Λατινική Αμερική, την Αφρική ή ακόμα και την Ιταλία, η νοτιοανατολική Ασία δε σταματά να εκπλήσσει με τους πρωτότυπους καφέδες της.
Πώς θα σας φαινόταν, αν μπορούσατε να απολαύσετε αυθεντικό εσπρέσο κάθε στιγμή, όπου κι αν βρίσκεστε;
Σε μια εποχή που ο εσπρέσο είναι δημοφιλής όσο ποτέ και οι εναλλακτικές μορφές εκχύλισης καφέ κερδίζουν συνεχώς έδαφος, κάποιες παραδοσιακές και απλές συσκευές, όπως η ταπεινή «γαλλική πρέσα», μένουν παραγκωνισμένες, όμως η ιστορία τους είναι συχνά ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα.
Όντας το δημοφιλέστερο ρόφημα του κόσμου, ο καφές έχει γίνει αφορμή, μεταξύ άλλων, και για διάφορα εκκεντρικά ρεκόρ.
Ο καφές είναι ένα ιδιαίτερα ευέλικτο ρόφημα, αφού παντρεύεται εύκολα με πληθώρα υλικών και συνοδευτικών, δίνοντας ξεχωριστά ροφήματα. Ο Café con Miel από την Ισπανία είναι ένας λαχταριστός, χειμωνιάτικος καφές με μέλι!
Το tamper – η στην αργκό των καφελατρών, το πατητήρι – είναι ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία του επαγγελματία, αλλά και του ερασιτέχνη barista. Τι χαρακτηριστικά πρέπει να έχει το tamper μας, προκειμένου να αποδίδει σωστά;