ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 69 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Bicerin: ένα παραδοσιακό ρόφημα με σοκολάτα και καφέ από τον Ιταλικό Βορρά!

30/01/2019
από coffees.gr

Όσο προσπαθεί κανείς να ανιχνεύσει και να καταγράψει τους Ιταλικούς καφέδες, τόσο σκοντάφτει σε νέες γευστικές προκλήσεις.

Η Ιταλική κουλτούρα του καφέ είναι αναμφίβολα η πλουσιότερη ολόκληρου του κόσμου. Πέρα από το γεγονός πως η Ιταλία αποτελεί την πατρίδα του εσπρέσο, της εκχύλισης που άλλαξε δια παντός τον τρόπο αντιμετωπίζουμε τον καφέ σε ολόκληρο τον κόσμο, η Ιταλία είναι γεμάτη από λιγότερο γνωστές, τοπικές παρασκευές ροφημάτων, που πατώντας πάνω στην πλούσια κληρονομιά της γνώσης του καφέ, παράγουν ξεχωριστά και νόστιμα ροφήματα. Ένα από αυτά είναι και το Bicerin από το Τορίνο.

To Bicerin είναι ένα παραδοσιακό ρόφημα που αποτελείται από κακάο, καφέ και γάλα και προέρχεται από την πόλη του Τορίνο. Σερβίρεται παραδοσιακά σε μικρά, στρογγυλά ποτήρια – εξάλλου, στην τοπική διάλεκτο του Πιεντμόντε Bicerin σημαίνει «ποτηράκι». Το ρόφημα υπάρχει ήδη από τον 19ο αιώνα, καθώς ο συγγραφέας Αλέξανδρος Δουμάς αναφέρεται σε αυτό το 1852, αν και αρχικά δεν παρασκευαζόταν με εσπρέσο, αλλά με καφέ φίλτρου. Σήμερα, η συνταγή έχει τυποποιηθεί με εσπρέσο και έχει αναγνωριστεί ως μια από τις τοπικές, παραδοσιακές συνταγές της περιοχής του Πιεντμόντε.

Η βασική διαφορά του αυθεντικού Bicerin με άλλα παρόμοια ροφήματα είναι αφενός το γεγονός ότι τα υλικά τοποθετούνται σε στρώσεις μέσα στο διάφανο ποτήρι, κάτι που οδηγεί σε μια ιδιαίτερα εντυπωσιακή εμφάνιση, και αφετέρου ότι σε αντίθεση με τα σύγχρονα ροφήματα σοκολάτας, δεν χρησιμοποιείται σαντιγί ή κρέμα γάλακτος, αλλά χτυπημένο, ολόπαχο γάλα.

 

Τι χρειαζόμαστε για ένα παραδοσιακό Ιταλικό Bicerin;

  • Έναν δυνατό εσπρέσο
  • Μια παχύρευστη σοκολάτα
  • Χλιαρό γάλα χτυπημένο πολύ καλά
  • Ένα στρογγυλό, διάφανο ποτήρι

 

Πως ετοιμάζουμε το Bicerin;

 

  • Τοποθετούμε στο ποτήρι ζεστό νερό για μερικά λεπτά, έτσι ώστε να πάρει τη σωστή θερμοκρασία
  • Ετοιμάζουμε την σοκολάτα. Πρέπει να είναι αρκετά πηχτή κρεμώδης. Γεμίζουμε το ποτήρι κατά ¼
  • Ετοιμάζουμε έναν εσπρέσο και γεμίζουμε το ποτήρι μας κατά ακόμα ¼
  • Χτυπάμε το χλιαρό γάλα πολύ καλά, προκειμένου να καταλήξουμε σε μια σφιχτή υφή, που θυμίζει περισσότερο σαντιγί και όχι αφρόγαλο. Συμπληρώνουμε κατά ακόμα ¼ .
  • Σερβίρουμε αμέσως, προσέχοντας να μην χαλάσουμε τις στρώσεις που έχουν δημιουργηθεί
  • Συνοδεύουμε με Ιταλικά μπισκότα

 

Συμβουλές για ένα πετυχημένο και νόστιμο Bicerin:

  • Παραδοσιακά, η σοκολάτα που χρησιμοποιείται στο Bicerin είναι κρεμώδης και παχύρρευστη. Μπορούμε να προτιμήσουμε κάποιο ρόφημα σοκολάτας που είναι παχύρρευστο από τη φύση του, όπως η Monbana Tresor, ή να ετοιμάσουμε τη σοκολάτα μας με ελάχιστα λιγότερο γάλα από το προτεινόμενο
  • Καθώς το Bicerin έχει σαν πατρίδα του το Τορίνο της Ιταλίας, τι καλύτερο από το να χρησιμοποιήσουμε έναν καφέ που κατάγεται από την ίδια πόλη, δηλαδή κάποιο χαρμάνι της Lavazza. Για πιο λεπτά αρώματα, προτιμούμε ένα από τα 100% Arabica χαρμάνια της Lavazza, όπως το Tierra ή το Pienaroma, ενώ για πιο παραδοσιακή γεύση εσπρέσο μπορούμε να διαλέξουμε χαρμάνια με έντονη παρουσία Robusta, όπως το Top Class ή το Crema e Aroma Blue.
  • Επιλέγουμε ολόπαχο γάλα, καθώς η υφή του όταν χτυπηθεί είναι σίγουρα καλύτερη και πιο ταιριαστή στο ρόφημά μας. Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αφρόγαλο ή και σαντιγί, αλλά απομακρυνόμαστε από την αυθεντική γεύση.
  • Συνήθως, στο Bicerin δεν προστίθεται ζάχαρη, καθώς οι Ιταλοί μοιάζουν να απολαμβάνουν την έντονη, γλυκόπικρη γεύση του χωρίς άλλες προσθήκες.
  • Ορισμένα καφέ του Τορίνο προσθέτουν στο Bicerin λίγη κανέλα, είτε πάνω στο χτυπημένο γάλα (όπως στον cappuccino) είτε αναμειγνύοντάς την με την σοκολάτα. Αν σας αρέσει η γεύση της κανέλας, τολμήστε το.

Η Ιταλική κουλτούρα του καφέ είναι, πράγματι, ανεξάντλητη. Αν σας έρθει μια ξαφνική όρεξη για σοκολάτα, ετοιμάστε ένα Bicerin : παχύρευστη λαχταριστή σοκολάτα και δυνατός εσπρέσο θα σας ταξιδέψουν στη στιγμή στις νοστιμιές του Ιταλικού Βορρά!