Όσο προσπαθεί κανείς να ανιχνεύσει και να καταγράψει τους Ιταλικούς καφέδες, τόσο σκοντάφτει σε νέες γευστικές προκλήσεις.
Η Ιταλική κουλτούρα του καφέ είναι αναμφίβολα η πλουσιότερη ολόκληρου του κόσμου. Πέρα από το γεγονός πως η Ιταλία αποτελεί την πατρίδα του εσπρέσο, της εκχύλισης που άλλαξε δια παντός τον τρόπο αντιμετωπίζουμε τον καφέ σε ολόκληρο τον κόσμο, η Ιταλία είναι γεμάτη από λιγότερο γνωστές, τοπικές παρασκευές ροφημάτων, που πατώντας πάνω στην πλούσια κληρονομιά της γνώσης του καφέ, παράγουν ξεχωριστά και νόστιμα ροφήματα. Ένα από αυτά είναι και το Bicerin από το Τορίνο.
To Bicerin είναι ένα παραδοσιακό ρόφημα που αποτελείται από κακάο, καφέ και γάλα και προέρχεται από την πόλη του Τορίνο. Σερβίρεται παραδοσιακά σε μικρά, στρογγυλά ποτήρια – εξάλλου, στην τοπική διάλεκτο του Πιεντμόντε Bicerin σημαίνει «ποτηράκι». Το ρόφημα υπάρχει ήδη από τον 19ο αιώνα, καθώς ο συγγραφέας Αλέξανδρος Δουμάς αναφέρεται σε αυτό το 1852, αν και αρχικά δεν παρασκευαζόταν με εσπρέσο, αλλά με καφέ φίλτρου. Σήμερα, η συνταγή έχει τυποποιηθεί με εσπρέσο και έχει αναγνωριστεί ως μια από τις τοπικές, παραδοσιακές συνταγές της περιοχής του Πιεντμόντε.
Η βασική διαφορά του αυθεντικού Bicerin με άλλα παρόμοια ροφήματα είναι αφενός το γεγονός ότι τα υλικά τοποθετούνται σε στρώσεις μέσα στο διάφανο ποτήρι, κάτι που οδηγεί σε μια ιδιαίτερα εντυπωσιακή εμφάνιση, και αφετέρου ότι σε αντίθεση με τα σύγχρονα ροφήματα σοκολάτας, δεν χρησιμοποιείται σαντιγί ή κρέμα γάλακτος, αλλά χτυπημένο, ολόπαχο γάλα.
Τι χρειαζόμαστε για ένα παραδοσιακό Ιταλικό Bicerin;
Πως ετοιμάζουμε το Bicerin;
Συμβουλές για ένα πετυχημένο και νόστιμο Bicerin:
Η Ιταλική κουλτούρα του καφέ είναι, πράγματι, ανεξάντλητη. Αν σας έρθει μια ξαφνική όρεξη για σοκολάτα, ετοιμάστε ένα Bicerin : παχύρευστη λαχταριστή σοκολάτα και δυνατός εσπρέσο θα σας ταξιδέψουν στη στιγμή στις νοστιμιές του Ιταλικού Βορρά!