Θα δοκιμάζετε καφέ που δεν είναι από… καφέ; Στην εποχή που ζούμε, όλα είναι πλέον πιθανά.
Μία start-up εταιρεία με βάση το Seattle, ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει, εντός των ημερών, τον πρώτο καφέ που δεν παράγεται με φυσικές μεθόδους – τον πρώτο «beanless» coffee, όπως τον ονομάζουν. Έχοντας εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το επενδυτικό μπλοκ που ανέδειξε την, αντίστοιχης λoγικής, εταιρεία Beyond Meat, η Atomo Coffee ισχυρίζεται πως το project της έχει σκοπό να οδηγήσει στη αντιμετώπιση των παραγόντων που οδηγούν στην κλιματική αλλαγή και σχετίζονται με την βιομηχανία του καφέ.
O καφές της Atomo είναι φτιαγμένος από κουκούτσια και άλλα υλικά που κανονικά θα κατέληγαν στα σκουπίδια, σε συνδυασμός με φυσικά υλικά όπως χυμούς φρούτων, εκχύλισμα chiccory και καφεΐνη από μαύρο τσάι. Η διαδικασία είναι πιο περίπλοκη από όσο ακούγεται, αφού δεν μιλάμε για κάποιο υποκατάστατο του καφέ, αλλά για ένα προϊόν που μιμείται τον καφέ σε μοριακό επίπεδο, έχει την ίδια γεύση και ετοιμάζεται ακριβώς με την ίδια μέθοδο με τον παραδοσιακό καφέ – ή τουλάχιστον, έτσι ισχυρίζονται οι άνθρωποι της Atomo!
Ποια είναι η επίδραση του καφέ στο περιβάλλον;
Με την απειλή της κλιματικής αλλαγής ολοένα και πιο ισχυρή, δεν είναι λίγοι όσοι ψάχνουν τους λόγους που οδηγούν σε αυτή, σε διάφορες πτυχές της καθημερινότητας, όπως είναι και ο καφές. Η βιομηχανία του καφέ έχει κατηγορηθεί πολλάκις ότι συμβάλει στην εξάλειψη των τροπικών δασών, λόγω της αναζήτησης καλλιεργήσιμων εκτάσεων για καφεόδεντρα. Με δεδομένες τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος, καθώς η ανάγκη για καλλιεργήσιμες εκτάσεις σε υψηλότερα υψόμετρα γίνεται επιτακτικότερη.
Σύμφωνα με επιστημονικής μελέτες, η «από-δασοποίηση» είναι ένας από τους κύριους παράγοντες δημιουργίας της κλιματικής αλλαγής, μαζί με την βιομηχανική κτηνοτροφία και τα ορυκτά καύσιμα. Ακόμα, η επεξεργασία του καφέ απαιτεί ιδιαίτερα μεγάλες ποσότητες νερού, κάτι το οποίο δε σχετίζεται άμεσα με την κλιματική αλλαγή, αλλά σίγουρα δρα επιβαρυντικά προς το περιβάλλον.
Είναι όντως η λύση ο συνθετικός καφές;
Φυσικά, δεν είναι λίγοι και όσοι υποστηρίζουν ότι παρά το υπαρκτό πρόβλημα της κλιματικής κρίσης, τέτοιες κινήσεις απλά «καβαλούν το κύμα» της σχετικής μόδας και ποντάρουν στην ευαισθητοποίηση του κοινού για το ζήτημα. Ήδη, αρκετές εταιρείες από το χώρο της βιομηχανίας του καφέ, μικρότερες αλλά και μεγαλύτερες, επενδύουν στο να κάνουν τον καφέ τους φιλικότερο προς το περιβάλλον, χρησιμοποιώντας ανακυκλώσιμες ή κομποστοποιήσιμες συσκευασίες, φροντίζοντας να μειώσουν αποτελεσματικά τις εκπομπές C02 κατά την παραγωγή των προϊόντων τους και ακολουθώντας πρακτικές πιο φιλικές προς το περιβάλλον, με το καταναλωτικό κοινό να ανταποκρίνεται θετικά σε αυτές τις πρωτοβουλίες.
Ακόμα, οι επικριτές του beanless coffee υποστηρίζουν ότι ακόμα και να το δεχτούμε ως λύση, δεν αντιμετωπίζει παρά μόνο ένα μικρό μέρος της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος που έρχεται από την βιομηχανία του καφέ, καθώς η αλυσίδα της παραγωγής και μεταφοράς, που σημαίνει καύση ορυκτών καυσίμων, ουσιαστικά δεν επηρεάζεται από αυτό, ενώ άλλοι επισημαίνουν τον ταξικό χαρακτήρα του θέματος, προβλέποντας πως ο φυσικός, αυθεντικός καφές θα καταστεί ένας πανάκριβο είδος πολυτελείας, διαθέσιμο σε όσους έχουν λεφτά να τον πληρώσουν, ενώ η πλατιά μάζα των καταναλωτών θα αρκείται σε συνθετικό, beanless καφέ, ενώ ένα ζήτημα είναι και η τσιμπημένη τιμή που φαίνεται πως θα έχει.
Κανείς δε μπορεί να προβλέψει τι φέρνει το μέλλον. Αυτά που σήμερα ακούγονται ως επιστημονική φαντασία, μπορεί να είναι η καθημερινότητά μας σε λίγα χρόνια – αλλά το σίγουρο είναι πως, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, σίγουρα θα πίνουμε το καφεδάκι μας.