ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 69 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Βάσκικο Cheeesecake, σε σπιτική caffeinated εκδοχή

25/10/2023
από coffees.gr

To δημοφιλές και φωτογενές επιδόρπιο της γενιάς των Social Media παίρνει άρωμα καφέ.

Δεν υπάρχει περίπτωση να μη το έχετε δει κάπου: η πλούσια κρέμα του, η λαχταριστά καμένη του κρούστα, τα χορταστικά του κομμάτια αλλά και οι εντυπωσιακές του λήψεις στο Instagram και στο TikTok κάνουν το Βάσκικο Cheesecake ένα από τα πιο γνωστά και αναγνωρίσιμα επιδόρπια της εποχής μας, σε κάθε hip καφέ και trendy εστιατόριο που σέβεται τον εαυτό του. Πόσο εύκολο είναι να φέρουμε ένα τέτοιο γλυκό στα μέτρα μας;

Αν και είναι εξαιρετικά δημοφιλές, το Βάσκικο Cheesecake μετρά μόλις 30 χρόνια ζωής, αφού πρωτοφτιάχτηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’90 στο εστιατόριο La Vina στη Χώρα των Βάσκων, στην Ισπανία, από τον pastry chef Santiago Rivera. Διαφέρει από τα υπόλοιπα cheesecake καθώς δεν έχει βάση, ενώ η κορυφή του είναι χαρακτηριστικά καμένη και καραμελωμένη. Το Βάσκικο Cheesecake γνώρισε μεγάλη δημοφιλία από τα τέλη της δεκαετίας του ’10 και μετά, ενώ η φωτογένεια του το κατέστησε γρήγορα social media trend – σε σημείο, που αρκετοί ανά την Ευρώπη να παραπονούνται ότι απειλεί πλέον την ύπαρξη των παραδοσιακών γλυκών της κάθε χώρας.

Αν και εντυπωσιακό, είναι πολύ ευκολότερο να ετοιμαστεί στο σπίτι από όσο νομίζουμε – και η εκδοχή που παρουσιάζουμε, με την προσθήκη του καφέ, είναι ιδανική για πρωινό.

 

Tι χρειαζόμαστε για το Coffee Basque Cheesecake;

  • 900 γραμμάρια τυρί κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου
  • Έναν διπλό espresso
  • Ένα σφηνάκι Baileys ή Kalhua
  • Έξι αυγά
  • 480 ml κρέμα γάλακτος
  • 1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού απόσταγμα βανίλιας
  • 250 γραμμάρια ζάχαρη
  • 40 γραμμάρια αλεύρι

 

Πως ετοιμάζουμε το Coffee Basque Cheesecake;

  • Χρησιμοποιούμε ένα ταψί κι ένα τσέρκι, λαδώνοντας καλά τα τοιχώματα και περνώντας τα με λαδόκολλα. Προσέχουμε η λαδόκολλα να εξέχει αρκετά πάνω από το σημείο που τελειώνει το τσέρκι, γιατί το cake μας φουσκώνει πολύ.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου.
  • Χτυπάμε στο μίξερ το τυρί κρέμα με τη ζάχαρη.
  • Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, συνεχίζοντας το χτύπημα και προσέχοντας το μείγμα μας να είναι ομοιογενές, χωρίς φουσκάλες.
  • Προσθέτουμε τη βανίλια, το αλάτι και την κρέμα και χτυπάμε ακόμα 30 δευτερόλεπτα.
  • Ρίχνουμε τον espresso και το λικέρ και χτυπάμε λιγο ακόμα σε πιο χαμηλή ταχύτητα
  • Προσθέτουμε το αλεύρι και χτυπάμε ακόμα ώσπου να γίνει ομοιογενές.
  • Ρίχνουμε το μείγμα στο σκεύος
  • Ψήνουμε για περίπου μία ώρα
  • Περιμένουμε να κρυώσει εντελώς, τοποθετούμε για λίγο στο ψυγείο και ξεφορμάρουμε.

 

Συμβουλές για λαχταριστά Coffee Basque Cheesecake;

  • H παρασκευή του δεν απαιτεί κάποια ιδιαίτερη τεχνική, αλλά η ιδιαίτερη φύση του το κάνει συχνά απρόβλεπτο. Μην ξεχνάμε: ακόμα κι αν «αποτύχει», σίγουρα θα είναι νόστιμο.
  • Ψήνουμε σε υψηλή θερμοκρασία, για να αποκτήσει τη χαρακτηριστική «καμένη» κρούστα στην επιφάνεια.
  • Χρειαζόμαστε οπωσδήποτε τσέρκι – ιδανικά με βάση.
  • Δε τοποθετούμε το κέικ πολύ ψηλά στο φούρνο, για να του δώσουμε την ευκαιρία να φουσκώσει χωρίς ατυχήματα.
  • Αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά και κατόπιν κρυώνουμε στο ψυγείο, προκειμένου να κόβεται πιο εύκολα, ειδάλλως θα μας διαλυθεί.
  • Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το απόσταγμα βανίλιας με πετιμέζι ή ακόμα και μέλι.
  • Είναι καλό να μη χρησιμοποιήσουμε light τυρί κρέμα ούτε light κρέμα γάλακτος. Το γλυκό μας δε θα είναι διαιτητικό, αλλά θα έχει την υφή και τη γεύση που επιθυμούμε.
  • Προσέχουμε κατά τη διάρκεια του χτυπήματος, ώστε το μείγμα μας να είναι εντελώς ομοιογενές και κυρίως χωρίς φουσκάλες, καθώς ο αέρας που παγιδεύετε μπορεί να χαλάσει το τελικό αποτέλεσμα.

 

Αν αγαπάτε τον καφέ και αγαπάτε και τα cheesecakes, μόλις βρήκατε το επόμενο αγαπημένο σας γλυκό!