Πώς μπορεί να κάνει ένας barista το βιογραφικό του να ξεχωρίσει;
Ο χώρος του καφέ εξελίσσεται ραγδαία, αφού παρά την ύπαρξη της οικονομικής κρίσης, ή και εξαιτίας της, ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις εστίασης ανοίγουν, εστιασμένες όπως είναι φυσικό, στον καφέ. Παράλληλα, το κοινό στο οποίο απευθύνονται οι επιχειρήσεις αυτές είναι πιο ενημερωμένο, πιο απαιτητικό, και ξέρει τι ζητά από το φλιτζάνι που παραγγέλνει. Είναι λογικό η ζήτηση για ενημερωμένους και ταλαντούχους baristi να είναι μεγαλύτερη από το παρελθόν, και ο ανταγωνισμός πολύ πιο σκληρός.
Πώς είναι δυνατόν να κάνει κανείς το βιογραφικό του σαν υποψήφιος barista να ξεχωρίζει; Με μερικές απλές συμβουλές, ένα προσεγμένο βιογραφικό σημείωμα θα σας φέρει λίγο πιο κοντά στη θέση που ονειρεύεστε.
Πώς θα κάνουμε το βιογραφικό μας σαν υποψήφιοι baristi να ξεχωρίσει;
Τονίζουμε τα πλεονεκτήματά μας
Όπως και σε οποιαδήποτε δουλειά, είναι σημαντικό η πρώτη εντύπωση στον υποψήφιο εργοδότη να είναι η καλύτερη δυνατή. Αν είμαστε απόφοιτοι τουριστικών επαγγελμάτων, αλλά δεν έχουμε ιδιαίτερη επαγγελματική εμπειρία, μπορούμε να αρχίσουμε το CV με τις σπουδές μας, αν έχουμε σπουδάσει σε διαφορετικό κλάδο αλλά έχουμε πίσω μας μια δεκαετή καριέρα σε αντίστοιχες θέσεις, δεν υπάρχει λόγος το CV μας να ξεκινά με ένα πτυχίο θεολογίας! Αν δεν έχουμε ιδιαίτερη εμπειρία, μπορούμε να τονίσουμε τα εργασιακά μας skills, δηλώνοντας την προσαρμοστικότητα και την προθυμία μας να μάθουμε.
Είμαστε ειλικρινείς, αλλά και περιγραφικοί
Δεν δηλώνουμε ποτέ πως ξέρουμε πράγματα που δε γνωρίζουμε, γιατί αργά ή γρήγορα θα βρεθούμε εκτεθειμένοι. Όμως, είναι καλό να είμαστε περιγραφικοί ως προς της δεξιότητες μας. Δίπλα σε κάθε θέση που έχουμε αναλάβει στην εργασιακή μας πορεία, συμπληρώνουμε, σύντομα και περιεκτικά, τα καθήκοντα που είχαμε, καθώς δηλώνουμε τι ακριβώς είμαστε σε θέση να προσφέρουμε στη νέα μας δουλειά. Τίποτε δεν είναι δεδομένο και τίποτε δεν εννοείται, από όσα ξέρουμε ή δεν ξέρουμε να κάνουμε, αν δε τα περιγράψουμε εμείς οι ίδιοι.
Δείχνουμε ότι είμαστε γνώστες του αντικειμένου μας
Οι αναλυτικές περιγραφές των προσόντων μας αλλά και των θέσεων εργασίας που είχαμε στο παρελθόν είναι ο καλύτερος τρόπος να δείξουμε πως κατέχουμε πραγματικά το αντικείμενο μας. Τι μηχανές espresso έχουμε χειριστεί; Πόσα ροφήματα φτιάχναμε στο παλιό μας πόστο; Με πόσες νέες προτάσεις συνεισφέραμε στο menu; Πόσα μέλη είχε η ομάδα μας και ποιες ήταν ακριβώς οι αρμοδιότητές μας; Οι προσεγμένες και to the point περιγραφές, με λελογισμένη χρήση της ορολογίας του καφέ, δείχνουν πόσο σχετικοί είμαστε με το αντικείμενο.
Εξετάζουμε τον υποψήφιο εργοδότη μας, πριν του στείλουμε το βιογραφικό μας
Κάνοντας αίτηση για μια εργασία, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε το πώς είναι το ενδεχόμενο εργασιακό μας περιβάλλον, ώστε να προσαρμόσουμε το βιογραφικό μας αναλόγως. Σε μια συνοικιακή καφετέρια, τα δεκάδες σεμινάρια barista μπορεί να μην μετράνε όσο το γεγονός ότι κατέχουμε από οικονομικά και ταμείο, όμως σε ένα κεντρικό καφέ που σερβίρει ιδιαίτερα ροφήματα, είμαστε σε πλεονεκτική θέση όσο πιο ενημερωμένοι είμαστε γύρω από το αντικείμενό μας.
Τα σεμινάρια μετρούν!
Κάθε barista που σέβεται τη δουλειά του πρέπει να είναι συνεχώς ενημερωμένος και να εξελίσσεται διαρκώς. Νέες συνταγές, νέοι τρόποι εκχύλισης, νέες δυνατότητες αποτελούν άσο στο τσεπάκι κάθε barista σε ό,τι αφορά την αναζήτηση εργασίας. Τα σεμινάρια είναι ένας ιδανικός τρόπος όχι μόνο να διευρύνουμε τις γνώσεις μας και να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί, μα και να αποδείξουμε στον μελλοντικό μας εργοδότη πως αξίζουμε την εμπιστοσύνη του και δε θα «σκουριάσουμε» γρήγορα.
Προσοχή στην φωτογραφία
Ο barista είναι μια δουλειά που έρχεται σε άμεση επαφή με πελάτες, οπότε είναι δεδομένο πως ένα βιογραφικό χωρίς φωτογραφία δύσκολα θα πείσει έναν υποψήφιο εργοδότη. Φυσικά, η αναζήτηση δουλειάς δεν είναι διαγωνισμός ομορφιάς, ωστόσο μια καλή, αξιοπρεπής φωτογραφία που δείχνει ένα άτομο χαμογελαστό, καθαρό και συγκροτημένο, είναι απαραίτητο συνοδευτικό. Καλό είναι να αποφύγουμε τις πρόχειρες φωτογραφίες, τις υπερβολικές sexy ή εξεζητημένες εμφανίσεις και να εστιάσουμε στην καλύτερη, αλλά ειλικρινή και καθημερινή, εκδοχή του εαυτού μας.
Δεν ξεχνάμε το Cover Letter
Πολλοί υποψήφιοι προς εργασίας δε δίνουν την πρέπουσα σημασία στην επιστολή, που πρέπει κάθε φορά να συνοδεύει το βιογραφικό σημείωμα. Δε χρειάζεται να μακρηγορήσουμε, αρκεί να είμαστε ευγενικοί, εύστοχοι και να παρουσιάσουμε με τον καλύτερο τρόπο γιατί θέλουμε αυτή την εργασία και τι μας κάνει να πιστεύουμε ότι θα τα καταφέρουμε. Έτσι αλλιώς, αν όλα τα βήματα είναι σωστά, σύντομα θα κληθούμε να αποδείξουμε τα λεγόμενά μας σε μια συνέντευξη.
Φυσικά, η αναζήτηση δουλειάς και η καριέρα σαν barista δεν αρχίζει ούτε τελειώνει με ένα βιογραφικό σημείωμα, όσο καλό κι αν είναι αυτό. Είναι μια συνεχής διαδικασία εκπαίδευσης, γνώσης και βελτίωσης των προσόντων μας, μέσα από την οποία γινόμαστε οι ίδιοι καλύτεροι! Καλή επιτυχία!