ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 69 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Ζεστός κι εξωτικός Bajigur Coffee από την Ιάβα

12/11/2021
από coffees.gr

Καρύδα, μπαχαρικά και καφές σε μια μοναδική συνταγή.

Το Bajigur είναι ένα παραδοσιακό ρόφημα από το νησί της Ιάβας στην Ινδονησία, γνωστό για την γλυκόξινη και πικάντικη γεύση του. Τα βασικά του συστατικά είναι το γάλα και η ζάχαρη καρύδας, που συνδιάζονται με διάφορα μπαχαρικά, τα πιο διαδεδομένα από τα οποία είναι το τζίντζερ, το αλάτι και τα φύλλα pandan. Αν και είναι αρκετά παλαιότερο από τον καφέ, η καλλιέργεια του καφέ στην Ινδονησία δε το άφησε ανεπηρέαστο, κι έτσι το παραδοσιακό Bajigur εμπλουτίστηκε αρχικά με  Kopi Tobruk, έναν ασιατικό καφέ που μοιάζει με τον δικό μας ελληνικό, και κατόπιν με καφέ φίλτρου, ενώ σήμερα παρασκευάζεται με οποιονδήποτε καφέ, ακόμα και με espresso ή στιγμιαίο.

Για όποιον αγαπά τα μπαχαρικά και τα εξωτικά αρώματα, ο Bajigur θα γίνει το αγαπημένο του, χουχουλιάρικο χειμερινό ρόφημα. Όσοι έχουν συνηθήσει σε πιο συμβατικές γεύσεις, δε χάνουν τίποτε να δοκιμάσουν μερικές γουλιές ενός πραγματικά ξεχωριστού καφέ – θα πιουν την Ινδονησία κυριολεκτικά στο ποτήρι!

 

Τι χρειαζόμαστε για έναν εξωτικό Bajigur;

  • 200 γρ ζάχαρη καρύδας
  • 1 λίτρο γάλα καρύδας
  • 2 espresso
  • Φύλλα Pandan
  • Πέντε γαρύφαλλα
  • Μια Πρέζα Αλάτι
  • Τζίντζερ

 

 Πως ετοιμάζουμε τον Bajigur;

  • Σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύουμε το γάλα καρύδας, τη ζάχαρη και τα μπαραχαρικά
  • Μόλις πάρει βράση, αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τους δύο espresso και ανακαεύουμε απαλά
  • Σερβίρουμε σε γυάλινες κούπες

 

Συμβουλές για τις πιο comfort κούπες Bajigur

  • O Bajigur δεν έχει έντονη γεύση καφέ, αφού τα αρώματα των μπαχαρικών και της καρύδας υπερισχύουν. Για να τονίσουμε τη γεύση του καφέ, απλά αυξάνουμε τους espresso που χρησιμοποιούμε.
  • Παραδοσιακά στην Ινδονησία χρησιμοποιείται καφές φίλτρου ή σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και και στιγμιαίος καφές, όμως ο espresso προσθέτει εντονότερο άρωμα καφέ και πυκνότερη υφή.
  • Είναι ένα comfort και θερμαντικό ρόφημα, που είναι ιδανικό για κρύα απογεύματα, με μια κουβερτούλα και μια καλή ταινία!
  • Χτυπώντας το σε ένα σέικερ με πάγο, έχουμε την παγωμένη, εξίσου εξωτική εκδοχή του.
  • Τα φύλλα Pandan είναι ένα αρωματικό διαδεδομένο στη νοτιοανατολική Ασία, που μοιάζει με το λεμονόχορτο κι έχει άρωμα βανίλιας. Αν δε το βρούμε σε κάποιο μαγαζί με ethnic προϊόντα, μπορούμε να βάλουμε λίγη βανίλια Μαδαγασκάρης.
  • Το ρόφημα είναι αρκετά γλυκό, όπως ταιριάζει στην κουλτούρα του καφέ της Ινδονησίας, όμως είναι πολύ γλυκό για τα γούστα μας, μπορούμε να μετριάσουμε τη ζάχαρη.

 

BONUS: Δύο ασιατικοί καφέδες, απόλυτα κατάλληλοι για ζεστούς Bajigur

New York Monorigini Java: Μονοποικιλιακός, 100% Robusta καφές υγρής επεξεργασίας από τo νησί της Ιάβας, στην Ινδονησία. Χαρακτηρίζεται από πλούσια κρέμα, δυνατό αλλά ισορροπημένο σώμα και μοναδική γεύση στην οποία κυριαρχούν οι νότες σοκολάτας και καβουρδισμένων φουντουκιών.

Minges Single Origin India Monsooned Malabar: Μονοποικιλιακός, 100% Arabica καφές από την Ινδία, από την παραθαλάσσια περιοχή του Malabar.Οι κόκκοι αφήνονται να ωριμάσουν εκτεθειμένοι στους θερμούς και υγρούς ανέμους, τους μουσώνες, κάτι που τους προικίζει με ένα μοναδικό γευστικό προφίλ. Στο στόμα, ο χαρακτήρας είναι πικάντικος, με διακριτικές νότες σοκολάτας κι ένα άρωμα που φέρει ανθικά αγγίγματα

 

 

Φέτος, η κουζίνα θα γεμίσει μυρωδιές από την Ιάβα, με μια κούπα λαχταριστού Bajigur!