ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 69 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Πέντε συνταγές από την Aσιατική Κουλτούρα Καφέ

17/02/2022
από coffees.gr

Γνωρίζουμε τις γεύσεις και τα αρώματα μιας περιοχής με μακρά ιστορία στον καφέ.

Μπορεί η Λατινική Αμερική να είναι η σύγχρονη κοιτίδα του καφέ και η Αφρική η μακρινή του πατρίδα, όμως η Νοτιοανατολική Ασία ήταν και εξακολουθεί να είναι ένας δυνατός «παίκτης» στην παγκόσμια αγορά του καφέ. Το Βιετνάμ είναι σταθερά ο μεγαλύτερος παραγωγός Robusta του κόσμου, και συνολική η δεύτερη μεγαλύτερη καφεοπαραγωγός χώρα πίσω μόνο από την Βραζιλία, ενώ χώρες όπως η Ινδία και η Ινδονησία είναι σταθερά ανάμεσα στους δέκα μεγαλύτερους παραγωγούς του πλανήτη.

Εξάλλου, η Ινδία είναι το πρώτο μέρος μετά από την Αιθιοπία και την Υεμένη που φιλοξένησε καφεόδεντρα στα εδάφη του, ενώ οι Ολλανδικές αποικίες της Ινδονησίας ήταν εκείνες που έσπασαν πρώτες το αραβικό μονοπωλίο του καφέ, ήδη από τον 17ο αιώνα. Η Ασία έχει μακρά ιστορία στον καφέ, κάτι που έκανε τις χώρες της περιοχής να διαμορφώσουν τη δική τους, ξεχωριστή κουλτούρα του καφέ, που όσο και αν διαφέρει από χώρα σε χώρα, μοιράζεται κάποια κοινά χαρακτηριστικά.

Η Ασία παράγει εξαιρετικής ποιότητας Arabica, με πλούσια γευστική παλέτα, αλλά και μεγάλες ποσότητες Robusta. Σχεδόν όλες οι χώρες της περιοχής αγαπούν τις εκχυλίσεις φίλτρου, συνοδεύουν τον καφέ τους με μπόλικη ζάχαρη και γάλα, ενώ δε διστάζουν να χρησιμοποιήσουν πληθώρα τοπικών υλικών, όπως το τζίντζερ, η ζάχαρη κοκοφοίνικα, το τσάι ή τα μπαχαρικά.

Παρουσιάζουμε πέντε ασιατικές συνταγές από το αρχείο του Coffees.gr, που θα μας βοηθήσουν να γνωρίσουμε καλύτερα αυτήν την αγνοημένη, αλλά τόσο ενδιαφέρουσα κουλτούρα του καφέ.

 

Πέντε συνταγές από την πλούσια κουλτούρα καφέ της Ασίας

 

Kopi Jahe, με τη σπιρτάδα του τζίντζερ, από την Ιάβα: Kopi Jahe σημαίνει απλά «Καφές με Τζίντζερ» και είναι ένας από τους χαρακτηριστικότερους καφέδες της Ινδονησίας, συνηθίζεται δε ιδιαίτερα στο νησί της Ιάβας. Το τζίντζερ του χαρίζει πιπεράτη γεύση ενώ η ζάχαρη κοκοφοίνικα εγγυάται τη γλυκύτητα του ροφήματος. Πέρα από την εξωτική γεύση του, ο Kopi Jahe είναι επίσης ευεργετικός  για την υγεία, συνδυάζοντας τα αντιοξειδωτικά του καφέ με τις κατευναστικές και ανοσοποιητικές ιδιότητες του τζίντζερ. Δεν είναι λίγοι άλλωστε οι Ινδονήσιοι που υποστηρίζουν πως ένα φλιτζάνι Kopi Jahe είναι το καλύτερο φάρμακο για το κρυολόγημα!

Δείτε αναλυτικά τι συνταγή, εδώ.

Προτεινόμενος Καφές: New York Monorigini Java

 

Oliang, ο δυνατός καφές της Ταϊλάνδης με το σκοτεινό παρελθόν: Το όνομα του σημαίνει «μαύρος και κρύος» και είναι γνήσιο τέκνο της ανάγκης, αφού προέκυψε από την έλλειψη καφέ στα χρόνια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και την νόθευση του καφέ  κάτι που τους οδήγησε στο να προσθέτουν ζάχαρη και γάλα, μετριάζοντας την πικρή γεύση. Μετά το τέλος του πολέμου, η συνήθεια έμεινε, με καλό καφέ αυτή τη φορά, και πιο συγκεκριμένα, με καλής ποιότητας ασιατικό  Robusta. 

Δείτε αναλυτικά τι συνταγή, εδώ.

Προτεινόμενος Καφές: Minges India Parchment Peaberry

 

 

Ais Kopi Cham, το μπέρδεμα του καφέ και του τσαγιού, από την Μαλαισία: Ο Μαλαισιανός καφές είναι ιδιαίτερα σκούρος, και παραδοσιακά καβουρδίζεται με βούτυρο και ζάχαρη, κάτι που του δίνει μοναδικά καραμελένια αρώματα. Οι ντόποιο τον πίνουν με μπόλικο γάλα και ζάχαρη, ενώ το ανακάτεμα του με το επίσης δυνατό ντόπιο μαύρο τσάι είναι επίσης συνηθισμένο. Το αποτέλεσμα είναι ένα εύγευστο αλλά δυνατό κρύο ρόφημα, μια πραγματική βόμβα καφεϊνης, που θα σας δώσει άφθονη ενέργεια για μια κουραστική μέρα ή μια εξόρμηση στο γυμναστήριο. 

Δείτε αναλυτικά τι συνταγή, εδώ.

Προτεινόμενος Καφές: Caffe Paradiso Papua – New Guinea

 

Kopi Telur, ο χορταστικός αυγό – καφές της Σουμάτρας: Στις ασιατικές χώρες, η κρεμώδης υφή στα ροφήματα είναι κάτι που εκτιμάται ιδιαίτερα, και ο Kopi Telur είναι ίσως ο πιο κρεμώδης καφές που θα συναντήσετε ποτέ! Δυνατός ντόπιος καφές, ζαχαρούχο γάλα και χτυπημένος κρόκος αυγού (!) δημιουργούν στρώσεις, σε ένα comfort ρόφημα που ξεκίνησε από το νησί της Σουμάτρας και επεκτάθηκε σε ολόκληρη την Ινδονησία. Λόγω του χορταστικού του χαρακτήρα, οι περισσότεροι ντόπιοι  τον απολαμβάνουν για πρωινό, συνήθως μαζί με κάποιο σνακ. 

Δείτε αναλυτικά τι συνταγή, εδώ.

Προτεινόμενος Καφές: Caffe Paradiso Beduino Mysore AAA

 

 

Ca Phe Sua Chua, ο παγωμένος γιαουρτοκαφές του Βιετνάμ: Στο Βιετνάμ, οι ντόπιοι αγαπούν τον δυνατό Robusta σε εκχύλιση φίλτρου, συνήθως με μπόλικο γάλα και άφθονη ζάχαρη. Για όσους παραπονιούνται πως τα βιετναμέζικα ροφήματα παραείναι γλυκά, ο Ca Phe Sua Cha έρχεται να κάνει τη διαφορά! Αντί για γάλα και ζάχαρη, έχει γιαούρτι, κάτι που του δίνει ικανοποιητική υφή αλλά όχι υπερβολική γλυκύτητα, σε ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον «πάντρεμα». 

Δείτε αναλυτικά τι συνταγή, εδώ.

Προτεινόμενος Καφές: Gimoka Dulcis Vitae 

 

Ο καφές είναι ένα μεγάλο ταξίδι: μερικές γουλιές από τους πρωτότυπους αυτούς καφέδες, αρκούν για ένα ταξιδάκι – express στην μακρινή Ασία.