Όσο κι αν αγαπά κανείς την γεύση του καφέ, υπάρχουν φορές που θέλει κάτι διαφορετικό. Τέσσερις αρωματικοί καφέδες από τέσσερις διαφορετικές γωνιές του κόσμου μας κάνουν να βλέπουμε τον καφέ με άλλο μάτι.
Ενώ οι λάτρεις του υποστηρίζουν πως ο καφές απολαμβάνεται καλύτερα σκέτος, χωρίς την προσθήκη ζάχαρης, γάλακτος ή μπαχαρικών, ένας Espresso Romano ή ένας Kopi Jahe μπορούν να κάνουν οποιονδήποτε φανατικό καφελάτρη να αλλάξει γνώμη. Ένα γευστικό ταξίδι στην Ευρώπη, τη Νότια Αμερική, την Νοτιοανατολική Ασία και την Μέση Ανατολή κουβαλά μυρωδιές λεμονιού, κανέλας, ginger και κάρδαμου και συνδυάζει την αγαπημένη γεύση του καφέ με εξωτικά και αναζωογονητικά αρώματα.
Espresso Romano από την Ιταλία
Όπως φανερώνει το όνομά του, κατάγεται από την γειτονική Ιταλία, τη χώρα με την πιο βαθιά ριζωμένη κουλτούρα καφέ σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο Espresso Romano δεν είναι τίποτα άλλο από έναν συνηθισμένο εσπρέσο που σερβίρεται με λεμόνι. Το παραδοσιακό σερβίρισμα του Espresso Romano απαιτεί είτε μια φετούλα λεμονιού στο πλάι του καφέ, είτε σε κάποιες περιπτώσεις, ένα κομμάτι φλούδας λεμονιού μέσα στον καφέ, ενώ πολλοί barista τρίβουν τα χείλη του φλυτζανιού με το λεμόνι, πριν σερβίρουν τον εσπρέσο. Σύμφωνα με τους φανατικούς του, η ξινή γεύση του λεμονιού αναδεικνύει τα αρώματα του εσπρέσο και εξουδετερώνει την πικράδα του, ούτως ώστε να μην χρειάζεται προσθήκη ζάχαρης, ενώ ενισχύει τις χωνευτικές ιδιότητες του εσπρέσο.
Caffe de Olla από το Μεξικό
Ο Caffe De Olla έρχεται από το εξωτικό Μεξικό και το όνομά του σημαίνει «Καφές σε πήλινη κούπα». Ο δυνατός μεξικάνικος καφές ετοιμάζεται σε παραδοσιακές πήλινες καράφες μαζί με διάφορα μπαχαρικά, όπως κανέλα, γλυκάνισο, γαρύφαλλο αλλά και piloncillo, την τοπική καστανή ζάχαρη του Μεξικού. Το πήλινο σκεύος χαρίζει γήινα αρώματα στον καφέ, ενώ τα μπαχαρικά του δίνουν μια ιδιαίτερη, πικάντικη και αρωματική γεύση – τα χαρακτηριστικά που έκαναν άλλωστε την κουζίνα του Μεξικού διάσημη σε όλο τον κόσμο.
Kopi Jahe από την Ινδονησία
Όταν οι Ολλανδοί μετέφεραν τα πρώτα καφεόδεντρα στις ολλανδικές αποικίες της Ινδονησίας, ίσως να μην είχαν φανταστεί πόσο δημοφιλή θα έκαναν τον καφέ ανάμεσα στους ντόπιους. Ένας ιδιαίτερα αγαπητός τρόπος σερβιρίσματος του καφέ στην Ινδονησία είναι ο Kopi Jahe, που δεν είναι τίποτα περισσότερο από καφέ φίλτρου στον οποίο έχει προστεθεί τριμμένο ginger και ζάχαρη από κοκοφοίνικα. Οι σπιρτόζικες, πικάντικες νότες του ginger έρχονται σε ενδιαφέρουσα αντίθεση με τα γήινα αρώματα του καφέ, ενώ η προσθήκη ζάχαρης εξισορροπεί το ρόφημα. Επιπλέον, ο Kopi Jahe συνδυάζει τα θρεπτικά συστατικά του ginger με τις ευεργετικές ιδιότητες του καφέ, με αποτέλεσμα ο Kopi Jahe να διατίθεται στο εμπόριο σε φακελάκια, ως ένα υγιεινό και αντιοξειδωτικό ρόφημα.
Καφές με κάρδαμο από την Μέση Ανατολή
Αν και στην Ελλάδα είναι χρόνια γνωστός, ο ελληνικός καφές (Turkish coffee, για τους δυτικούς) κατακτά σιγά σιγά όλο και μεγαλύτερο κοινό σε ολόκληρο τον κόσμο. Ανάμεσα στις παραλλαγές του τούρκικου καφέ, αυτή που κερδίζει τους περισσότερους θαυμαστές είναι ο αραβικός καφές με κάρδαμο. Ετοιμάζεται όπως και ο ελληνικός καφές, με τη διαφορά ότι στο χαρμάνι του καφέ προστίθεται κάρδαμο, είτε τριμμένο (οπότε το άρωμα του είναι εντονότερο) είτε σε ολόκληρους σπόρους. Σε πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής, ο καφές με κάρδαμο ήταν ο παραδοσιακός τρόπος σερβιρίσματος του καφέ, ενώ σε άλλες χώρες, όπως το Μαρόκο, συνηθίζονταν και άλλα μπαχαρικά, όπως μοσχοκάρυδο ή κανέλα. Είναι τόσος ο ενθουσιασμός των όψιμων θαυμαστών του καφέ με κάρδαμο, που υπάρχουν διαθέσιμες συνταγές για εσπρέσο ή και για καφέ φίλτρου με κάρδαμο, πέρα από τον κλασσικό αραβικό καφέ.