O καφές δεν είναι μόνο απολαυστικός, μα και πολύτιμος σύμμαχος απέναντι στις λοιμώξεις.
Η έναρξη του φθινοπώρου σημαίνει και την αρχή της σεζόν των ιογενών λοιμώξεων, που θα μας ταλαιπωρήσουν ως τον ερχομό της άνοιξης. Αν και τα περισσότερα παθογόνα στα οποία θα εκτεθούμε σίγουρα δεν είναι ιδιαίτερα βλαβερά, είναι σημαντικό να έχουμε ένα δυνατό, θωρακισμένο ανοσοποιητικό, που θα μας κρατήσει υγιείς και σε φόρμα για τους επόμενους μήνες. Μπορεί άραγε ο καφές να μας βοηθήσει σε αυτό;
Όσο και αν υποψιαζόμαστε πως ο καφές κάνει καλό στην υγεία μας, η αλήθεια είναι πως δεν μπορούμε να φανταστούμε τους τρόπους με τους οποίους ενισχύει το ανοσοποιητικό μία (ή και… παραπάνω) κούπα καφέ την ημέρα!
Τέσσερα συστατικά του καφέ που βοηθούν στη θωράκιση του ανοσοποιητικού
Καφεΐνη: Ένα από τα βασικότερα χημικά συστατικά του καφέ, η καφεΐνη, δεν ευθύνεται μόνο για ιδιότητες όπως η βελτίωση της μνήμης και της συγκέντρωσης, αλλά πειράματα σε ποντίκια εργαστηρίου έχουν αποδείξει πως η κυκλοφορία της στον οργανισμό πυροδοτεί την παραγωγή αντιφλεγμονωδών ουσιών, που είναι απαραίτητες για την προστασία από ιούς και μικρόβια.
Χλωρογενικό οξύ: Τόσο ο πράσινος καφές, όσο και οι καβουρδισμένοι κόκκο είναι πλούσιοι σε χλωρογενικό οξύ, μια πολυφαινόλη που είναι υπεύθυνη για τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες του καφέ. Τα επιμέρους στοιχεία του χλωρογενικού οξέος σταματούν τις διαδικασίες οξείδωσης στον οργανισμό, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Το ποσοστό του χλωρογενικού οξέος σε μια κούπα καφέ εξαρτάται τόσο από το καβούρδισμα των κόκκων, όσο και από τον τρόπο εκχύλισης του καφέ.
Προβιοτικά: Αν και η βασική πηγή προβιοτικών στη σύγχρονη διατροφή είναι χωρίς αμφιβολία τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα χρήσιμα αυτά στοιχεία εντοπίζονται, σε μικρότερες συγκεντρώσεις, και στον καφέ. Τα προβιοτικά του καφέ μπορούν να δράσουν συμπληρωματικά ως προς τα προβιοτικά των γαλακτοκομικών προϊόντων, χτίζοντας ακόμα καλύτερη άμυνα για τον οργανισμό, την περίοδο που την χρειαζόμαστε περισσότερο.
Καφεστόλη: Άλλα σημαντικά συστατικά του καφέ, όπως η Καφεστόλη, έχουν εντυπωσιακή δράση κατά των αυτοάνοσων νοσημάτων. Ο μηχανισμός αυτός βασίζεται στην ενδυνάμωση των λεμφοκυττάρων, κάτι που εμποδίζει ουσιαστικά τον εκφυλισμό τους. Η επίδραση του καφέ στον περιορισμό της εμφάνισης αυτοάνοσων νοσημάτων όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, οι διαταραχές του θυρεοειδούς αδένα, η ψωρίαση, ο λύκος, αλλά και αυτοάνοσες παθήσεις του συκωτιοπυ είναι ένα πεδίο στο οποίο θα κατευθυνθεί η ιατρική έρευνα τα επόμενα χρόνια, με αποτελέσματα που αναμένονται με εξαιρετικό ενδιαφέρον.
Είναι φυσικά δεδομένο πως η σωστή διατροφή, η σωματική άσκηση και η καθημερινή υγιεινή είναι ο καλύτερος τρόπος να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας απέναντι στις κάθε λογής απειλές, ενώ σε κάθε σύμπτωμα που μας προβληματίζει, θα πρέπει χωρίς δισταγμό να συμβουλευόμαστε άμεσα τον πλέον αρμόδιο, τον γιατρό μας. Αυτό όμως δε σημαίνει πως ένα καφεδάκι την ημέρα, πέρα από απολαυστικό δεν είναι και ευεργετικό για την υγεία μας !