ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 69 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Στον κόσμο του καφέ, όλα είναι πιθανά: ακόμα και ο καφές από... μυρμήγκια!

30/10/2019
από coffees.gr

Ένας ξεχωριστός, πραγματικά limited καφές από την Βραζιλία που συλλέγεται κι επεξεργάζεται από… μυρμήγκια!

Όταν ο Joao Neto, παραγωγός καφέ από το Σάο Πάολο της Βραζιλίας, σταμάτησε να χρησιμοποιεί εντομοκτόνα στην φάρμα του, η άγρια ζωή άρχισε να εμφανίζεται ξανά: το οικόπεδό του γέμισε κελαϊδίσματα πουλιών, μικρά ζωάκια άρχισαν να περιφέρονται ανάμεσα στα φυτά και η φάρμα γέμισε με το φόβο κάθε καφεοπαραγωγού: με εκατοντάδες έντομα!

O Joao Neto, όπως και πολλοί συνάδελφοί του, χρησιμοποιούσε εντομοκτόνα για να διασφαλίσει την παραγωγή του, μέχρι που αποφάσισε να ακολουθήσει μια διαφορετική, φιλικότερη προς το περιβάλλον μέθοδο, εγκαταλείποντας τα χημικά και σταματώντας να ανησυχεί για τους «εισβολείς» στη φυτεία του, όπως οι γρύλοι, τα σκαθάρια και τα μυρμήγκια.

Επιθεωρώντας τη φυτεία του, την Fazenda Santo Antonio, ο κύριος Neto παρατήρησε κόκκους καφέ, απογυμνωμένους από τη σάρκα τους, διασκορπισμένους γύρω από τα δέντρα του καφέ. Αυτό το περίεργο γεγονός του κίνησε την περιέργεια, κι έτσι γρήγορα αντιλήφθηκε πως οι κόκκοι που έβλεπε είχαν συλλεχθεί από μυρμήγκια. Τα έντομα, αφού έτρωγαν τη ζουμερή σάρκα και τάιζαν με αυτή τις προνύμφες τους, πετούσαν τους άχρηστους για αυτά κόκκους τους καφέ.

Δεν είναι λίγες οι φορές που εκλεκτές ποικιλίες καφέ έχουν προκύψει από την αλληλεπίδραση του φυτού του καφέ με τα ζώα, όπως ο Kopi Luwak από την Ινδονησία, που συλλέγεται από τα περιττώματα της μοσχογαλής, ο καφές που μαζεύεται από τις κουτσουλιές των πουλιών Jaku στην Βραζιλία ή ακόμα και ο Black Ivory καφές της Ταϊλάνδης, που έχει χωνευτεί από ελέφαντες. Όντας γνώστης αυτών των πρακτικών, ο κος Neto απευθύνθηκε σε έναν Ιάπωνα πελάτη του, βαθύ γνώση του καφέ, με τον οποίο διατηρούσε άριστη συνεργασία.

O Katsuhiko Hasegawa, ο Ιάπωνας πελάτης του Joao Neto, είναι καφεκόπτης τρίτης γενιάς, καθώς η οικογενειακή του επιχείρηση λειτουργεί από το 1911. Ο παππούς του, μάλιστα, ήταν από τους πρώτους Ιάπωνες που ασχολήθηκαν με τις εισαγωγές καφές από την Βραζιλία και συνεργάστηκε, σχεδόν εκατό χρόνια πριν, με τον παππού του κου Neto.

Μετά από πρόταση του Ιάπωνα συνεργάτη του, ο Joao Neto καβούρδισε μόνος του, σε ένα μηχάνημα αντίκα, την πρώτη παρτίδα των «μυρμηγκοκόκκων» που μάζεψε με τα χέρια του. Προς έκπληξή του, αλλά και των λιγοστών τυχερών φίλων του που δοκίμασαν για πρώτη φορά αυτό τον ξεχωριστό καφέ, το αποτέλεσμα ήταν διαφορετικό, όσο και νόστιμο! Ο καφές είχε ιδιαίτερη και ζωηρή οξύτητα και ξεχωριστή γεύση στην οποία διακρίνονταν έντονες νότες γιασεμιού. Οι δοκιμές στην Ιαπωνία κατέληξαν στο σωστό προφίλ καβουρδίσματος και ο «μυρμηγκοκαφές» έγινε μια ξεχωριστή λιχουδιά.

Ο κος Neto συνεχίζει να εξάγει τον καφέ του στην Ιαπωνία, ωστόσο η παραγωγή του είναι εξαιρετικά μικρή και τρομερά ασταθής, αφού δεν υπάρχει κανένας τρόπος να βιομηχανοποιηθεί. Το 2015, τη χρονιά με τη μεγαλύτερη σοδειά μυρμηγκοκαφέ, η παραγωγή άγγιξε τα… 30 κιλά. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί εμπορικά τον συγκεκριμένο καφέ, όμως τον πακετάρει ως δώρο σε καλούς πελάτες του, σε μικρές συσκευασίες.

 

Είναι εξαιρετικά απίθανο να δοκιμάσετε τον μυρμηγκοκαφέ του κυρίου Neto, αφού πρέπει να βρεθείτε είτε στην φάρμα του, είτε στο μικρό καφεκοπτείο Hasegawa, στην Ιαπωνία. Η ιστορία όμως διδάσκει πως ο σεβασμός στη φύση, μπορεί να κρύβει ευχάριστες κι αναπάντεχες εκπλήξεις!

 

Με στοιχεία από τον ιστότοπο Atlas Obscura