ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 69 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Πέντε Συνταγές Καφέ από την καρδιά της Μαύρης Ηπείρου

07/03/2023
από coffees.gr

Τα αρώματα και οι γεύσεις της Αφρικής στο φλιτζάνι μας.

Όλοι γνωρίζουμε πως οι ρίζες του αγαπημένου μας ροφήματος βρίσκονται στην καρδιά της Αφρικανικής Ηπείρου, με την Αιθιοπία να είναι η γενέτειρα και παντοτινή κοιτίδα του καφέ. Οι εμπορικοί δρόμοι και οι Άραβες μετέφεραν το ρόφημα στην απέναντι χερσόνησο και η σπίθα του καφέ δεν άργησε να διαδοθεί σε ολόκληρο τον κόσμο. Η εποχή της αποικιοκρατίας είχε ως αποτέλεσμα η καλλιέργεια των καφεόδεντρων να διαδοθεί σε πολλά αφρικανικά κράτη και σήμερα, στην ολοένα και αναπτυσσόμενη Αφρική, ο καφές είναι βασικός πυλώνας της οικονομίας για ένα μεγάλο κομμάτι της ηπείρου.

Αναζητώντας τη γεύση του αφρικανικού καφέ, πηγαίνουμε ένα βήμα παραπέρα από ποικιλίες και προελεύσεις, αναζητώντας συνταγές από αφρικανικά κράτη, παλαιότερες αλλά και σύγχρονες, που να κρύβουν μέσα τους τη γεύση, το άρωμα και κυρίως το αίσθημα της Μαύρης Ηπείρου. Από το Μαρόκο ως την Σενεγάλη και από το Κονγκό ως τη Ζανζιβάρη, η Αφρική είναι (και) ο καφές της – και ξεδιπλώνεται σε πέντε μοναδικές συνταγές.   

 

Πέντε Συνταγές Καφέ από την καρδιά της Μαύρης Ηπείρου

 

Καφές του Μαρόκου: Ο παραδοσιακός καφές του Μαρόκου συναντάται με μικρές παραλλαγές και σε άλλες χώρες της Βόρειας Αφρικής κι έχει σαφείς αραβικές ρίζες κι επιρροές. Ετοιμάζεται όπως ο ελληνικός / αραβικός καφές, κι εμπλουτίζεται με μπαχαρικά όπως κανέλα, τζίντζερ,  γαρύφαλλο και μοσχοκάρυδο. Το αποτέλεσμα είναι ένας αρωματικός, comfort καφές, που μεταφέρει όποιον έχει την τύχει να τον δοκιμάσει σε πολύβουα παζάρια, γαλήνιες οάσεις και εμπορικούς δρόμους καραβανιών. Δείτε την αναλυτική συνταγή εδώ κι ετοιμάστε τον με Caffe Lab Etiopia Sidamo

Kawaha: Η παραδοσιακή συνταγή του καφέ από το Κονγκό ονομάζεται απλά «Kawaha», το όνομα του καφέ στα αραβικά. Ο δυνατός αφρικάνικος καφές εμπλουτίζεται με κάρδαμο κι άλλα αρωματικά, σε ανάμνηση των παλιών εμπορικών δρόμων και των αλληλεπιδράσεων που πάντα προσέφερε το εμπόριο. Δείτε την αναλυτική συνταγή εδώ κι ετοιμάστε τον με Caffe Lab Rwanda Nova Café De Mamas

Zanzibar Spiced Coffee: Μπαχαρικά έχει και ο «εθνικός» καφές της Ζανζιβάρης, του νησιού της Τανζανίας, σε μια πιο σύγχρονη όμως εκδοχή, σύμφωνα με την οποία ο καφές εκχυλίζεται ως espresso. O ιδιαίτερος ντόπιος Arabica, αλλά και ο κουρκουμάς και το μοσχοκάρυδο χαρίζουν στον καφέ της Ζανζιβάρης τα μοναδικά, εξωτικά και μεθυστικά του αρώματα. Δείτε την αναλυτική συνταγή εδώ κι ετοιμάστε τον με Paradiso Tanzania Killimanjaro

Café Touba: Ένας από τους πλέον ιδιαίτερους καφέδες της αφρικανικής ηπείρου, ο Touba από τη Σενεγάλη, έχει θρησκευτικό παρελθόν, αφού αποτελεί κληρονομιά του ιδρυτής της ισλαμικής αδελφότητας της χώρας, ο οποίος διέδωσε στους πιστούς όχι μόνο την συνταγή του, αλλά και τις προσευχές που πρέπει να λέει κάποιος ετοιμάζοντας τον. Χαρακτηριστικό του, ένα ιδιαίτερο είδος πιπεριού της Δυτικής Αφρικής που καβουρδίζεται μαζί με τον καφέ, όμως μπορεί να ετοιμαστεί και με κοινό μαύρο πιπέρι.  Δείτε την αναλυτική συνταγή εδώ κι ετοιμάστε τον με Paradiso Burundi Kibira

East African Spritz: Δεν πρόκειται για παραδοσιακή συνταγή, αλλά για ένα ευφάνταστο κοκτέιλ, που παντρεύει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του αφρικανικού Arabica με ρούμι αλλά και χυμό και λικέρ πορτοκαλιού, δημιουργώντας ένα ξεδιψαστικό, αναζωογονητικό ποτό με το οποίο μπορεί κάποιος να ξεκινήσει ιδανικά ένα καλοκαιρινό ή ανοιξιάτικο βράδυ. Δείτε την αναλυτική συνταγή εδώ κι ετοιμάστε τον με Caffe Lab Aramo Kebele

 

Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να γνωρίσουμε τα έθιμα, τη ζωντάνια και την τεράστια κληρονομιά της αφρικανικής ηπείρου, παρά με μια μερικές γουλιές μιας παραδοσιακής συνταγής φτιαγμένης με εκλεκτό αφρικανικό Arabica.