Οι επιλογές από τον κόσμο του καφέ δεν τελειώνουν ποτέ!
Ο καφές είναι ένα ρόφημα που απολαμβάνεται κάθε ώρα της ημέρας: απαραίτητο συστατικό ενός καλού πρωινού, πιστή συντροφιά στη δουλειά, εξαιρετικό κλείσιμο για το δείπνο, χαλαρωτική συνήθεια για το απόγευμα… Κάθε λάτρης του καφέ έχει φυσικά τα προσωπικά του γούστα, και δεν είναι λίγοι όσοι «κολλάνε» με ένα συγκεκριμένο καφέ, χωρίς να διανοούνται να τον αλλάξουν ποτέ – ο καφές είναι μανία, πάθος και έξη.
Ωστόσο, είναι γεγονός πως κάποιοι καφέδες ταιριάζουν σε κάποιες περιστάσεις λίγο περισσότερο από άλλους. Όποιο και να είναι το προσωπικό γούστο τους καθενός μας (που εν τέλει, αυτό είναι φυσικά που θα καθορίσει τον καφέ που απολαμβάνουμε), ετοιμάσαμε έναν μικρό οδηγό για τους καφέδες που ταιριάζουν καλύτερα σε κάθε ώρα της ημέρας μας – αν και σημασία έχει, πρώτα και πάντα, ο καλός καφές!
Ποιος καφές ταιριάζει σε κάθε ώρα της ημέρας;
Για πρωινό: Cappuccino
O Cappuccino, ο συνδυασμός espresso, γάλακτος και αφρογάλατος, είναι ίσως ο αρχετυπικός καφές του πρωινού, και δικαιολογημένα, καθώς συνδυάζει την έντονη γεύση και το kick του δυνατού espresso, με την βελούδινη υφή του γάλακτος. Στην πατρίδα του, την Ιταλία, ο cappuccino σερβίρεται κατά κανόνα το πρωινό, και συνοδεύεται συνήθως από ένα ελαφρύ σφολιατοειδές σνακ. Οι Ιταλοί συνήθιζαν να είναι τόσο αυστηροί με το «ωράριο» του cappuccino, ώστε ένας απλός τρόπος να ξεχωρίσεις τους τουρίστες από τους ντόπιους σε ένα Ιταλικό καφέ, ήταν να παρατηρήσεις σε ποια τραπέζια υπήρχε cappuccino μετά τις 11:00 το πρωί.
Tip: Προτιμήστε ένα δυνατό χαρμάνι espresso, ώστε ο cappuccino να κρατά έντονη τη γεύση του καφέ και αναλλοίωτο το σώμα του και μετά την προσθήκη του γάλακτος. Ιδανικά είναι τα χαρμάνια με περιεκτικότητα σε Robusta 30% - 40%, όπως ο Hausbrandt Trieste, οι Lavazza Tierra Brasile, o Cagliari Gran Caffe ή ο Segafredo Extra Strong .
Για το γραφείο: Καφές φίλτρου
Αν και είναι γεγονός ότι στην Ελλάδα ο καφές φίλτρου δεν κατάφερε ποτέ να αποκτήσει φανατικό κοινό, ίσως έχει έρθει η ώρα να τον επανεκτιμήσουμε. Σίγουρα, δε διαθέτει την πυκνή υφή, την κρέμα και τη συμπυκνωμένη γεύση του espresso, όμως αν ετοιμαστεί σωστά, έχει μια διαυγή, καθαρή γεύση, και απολαυστικό άρωμα. Το γεγονός ότι μπορεί εύκολα να ετοιμαστεί σε μεγάλες ποσότητες, το ότι γεμίζει μια μεγάλη κούπα και ότι δεν χάνει τη γεύση του όταν πέσει η θερμοκρασία του, τον καθιστά ακόμα ιδανικότερο για εργασιακούς χώρους.
Tip: Επιλέξτε ένα γευστικό, δυνατό καφέ, όπως τον Eduscho Premium ή τον Plantage, και ακολουθήστε μερικές απλές συμβουλές που θα κάνουν τον καφέ φίλτρου πολύ πιο γευστικό.
Για μετά το φαγητό: Espresso
Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι οι Ιταλοί γνωρίζουν πολύ καλά τι κάνουν, όταν κλείνουν το δείπνο τους με έναν espresso. Γλυκόπιοτος, με συμπυκνωμένη γεύση, ο espresso πίνεται σε μερικές γουλιές, δεν επιβαρύνει το στομάχι και έχει χωνευτική δράση. Στην πατρίδα του, ο espresso είναι το καθιερωμένο κλείσιμο σχεδόν κάθε γεύματος, ακόμα και των βραδινών δείπνων, συνήθεια που στα δικά μας δεδομένα ίσως φαίνεται λίγο περίεργη. Παρόλα αυτά, κανείς δεν αρνείται πως ένα «σφηνάκι» espresso είναι μια έκρηξη γεύσης, μια μικρή απόλαυση για κάθε στιγμής της ημέρας και ιδιαίτερα για το τελείωμα του μεσημεριανού.
Τip: Προτιμήστε ένα γλυκόπιοτο, αρωματικό 100% Arabica χαρμάνι, που στην εκχύλιση του espresso θα ξεδιπλώσει όλα του τα αρώματα, όπως τον Danesi Gold, τον Lavazza Tierra, τον Passalacqua Mekico ή τον Sant Eustachio από την Ρώμη.
Για το απόγευμα: Cold Brew
Στην Ελλάδα, από την παντοδυναμία του φραπέ μέχρι την «πατέντα» του Freddo Espresso, ανέκαθεν αγαπούσαμε ιδιαίτερα τους κρύους καφέδες. Η τελευταία τάση στους παγωμένους καφέδες, είναι ο Cold Brew, ο καφές ψυχρής εκχύλισης, που κατακτά σιγά σιγά το δικό του, φανατικό κοινό. Χάρη στην απαλή του γεύση, τη φυσική του γλυκύτητα και τον ελαφρύ του χαρακτήρα, ο Cold Brew είναι ο ιδανικό καφές για ένα απογευματινό coffee break, ιδιαίτερα το καλοκαίρι – αλλά γιατί όχι, και το χειμώνα.
Τip: Eτοιμάστε μόνοι σας τον Cold Brew με μερικά απλά βήματα, και μην ξεχάσατε να δοκιμάσετε ένα Cold Brew Latte, προσθέτοντας λίγο γάλα.
Για το βράδυ: Ντεκαφεϊνέ
Είναι γεγονός ότι παλαιότερα, ο ντεκαφεϊνέ καφές ακουγόταν σαν ένα κακόγουστο ανέκδοτο σε όλους τους καφελάτρες, κυρίως λόγω της επεξεργασίας αφαίρεσης της καφεϊνης, που άφηνε τον καφέ χωρίς γεύση και άρωμα, αλλά και του προσέθετε διάφορα χημικά. Σήμερα, ωστόσο, η διαδικασία της αποκαφεϊνοποίησης είναι απολύτως φυσική και χωρίς πρόσθετα χημικά, ενώ η γεύση και το άρωμα δεν αλλοιώνονται σχεδόν καθόλου. Ένα (ή και… παραπάνω) σφηνάκι espresso χωρίς καφεΐνη διατηρεί όλη τη γεύση, αλλά δε θα μας κάνει να ξενυχτήσουμε, αν πιούμε λίγο παραπάνω.
Tip: Επιλογές σε χαρμάνια χωρίς καφεϊνη υπάρχουν για όλες τις μορφής μηχανές, δηλαδή σε κόκκο, αλεσμένο καφέ, αλλά και κάψουλες καφέ.
Ο κόσμος του καφέ είναι πραγματικά ατελείωτος – αφού μπορούμε να περάσουμε ένα εικοσιτετράωρο γεμάτο καφέ, απολαμβάνοντας συνεχώς διαφορετικές εκχυλίσεις, αρώματα και γεύσεις!